HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Sant och falskt om beroende och missbruk – 5 vanliga myter

16 mar, 2022 
kvinna röker och dricker vin
Forskaren tar död på vanliga myter om beroende och skadligt bruk av exempelvis alkohol och droger.
Annons
10 hollywoodstjärnor som inte dricker alkohol - därför är de nyktraBrand logo
10 hollywoodstjärnor som inte dricker alkohol - därför är de nyktra

Beroendeforskaren och läkaren Joar Gutestam tar i Expressen Hälsoliv grepp kring ett antal myter om beroende och missbruk, och förklarar vanliga missuppfattningar och fördomar.

Bland annat är han är kritiskt till att så pass många är bestämda och tvärsäkra i sina åsikter och uttryck om alkohol- och drogproblem. Han menar att man måste se till helhetsbilden och att många olika faktorer är inblandade, som man måste ta hänsyn till.

Här är fem vanliga myter som vi borde se lite mer nyanserat på.

”Man måste nå botten innan man blir motiverad nog att lyckas bryta ett beroende”

Det här är en förlegad uppfattning som lever kvar. Det finns massor av evidens kring att många människor faktiskt förmår att avbryta nedförsbackar i tid, menar Joar Gutestam.

Annons

”Illegala droger är farligare än alkohol”

Det finns en del illegala droger som kan vara direkt livsfarliga, men de i Sverige lagliga och vanliga drogerna alkohol och cigaretter tillhör de skadligaste ur ett medicinskt perspektiv.

”Att bli helt alkohol- och drogfri är målet för all behandling”

Joar Gutestam poängterar istället att målet för behandling bör formuleras tillsammans med patienten. Ny forskning visar också att bara att lyckas dra ner på det skadliga bruket av exempelvis alkohol, gör stor nytta. Ju färre glas vin, desto mindre skada tar kroppen (och relationerna). Och vissa (men långt ifrån alla) klarar faktiskt av att hålla nivåerna nere under lång tid, även om det ur ett hälsoperspektiv ger ännu fler vinster att avstå helt.

”De flesta får ständiga återfall”

Prognosen är faktiskt bättre än vad många tror, säger Joar Gutestam. Fem år efter behandling har majoriteten inte längre något aktivt beroende. Numera sker också de flesta behandlingar i öppenvård, eftersom studier visar att det är minst lika effektivt som att åka på behandlingshem. Dessutom kan det finnas fördelar med att under behandlingstiden vara kvar i den miljö man ska leva i sedan.

”De flesta som testar cannabis blir beroende”.

Det här är en vanlig uppfattning i folkmun. Faktum är att endast omkring 10 procent av de som prövar cannabis utvecklar ett beroende, förklarar Joar Gutestam för Hälsoliv (där han även tar död på ytterligare fler myter). Det finns många andra substanser som har en högre siffra. Tobak har exempelvis så hög statistik som 30-50 procent och heroin omkring 25 procent.

Foto: TT

Annons