HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Författaren Simona Ahrnstedt: Kvinnor som lever själva är lyckligare

20 aug, 2023 
Splitbild: Simona Ahrnstedt
När författaren Simona Ahrnstedt skiljde sig för många år sedan hamnade hon i den ”klassiska” ekonomiska kvinnofällan. I dag har hon sålt över en miljon böcker och trivs bra med tillvaron som singel.
– Jag tror faktiskt kvinnor som lever själva är lyckligare, säger hon till Året runt.
Annons

Författaren Simona Ahrnstedt har sålt över en miljon böcker i bara Sverige och har blivit utgiven i hela 23 länder. Författaren berättar i Året runt att hon, trots stor framgång, uppskattar att njuta av ”livets små guldkorn”, som en god måltid, en fika eller en massage.

Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

För henne är det också lycka att kunna få ägna sig på heltid åt det hon älskar mest – att skriva, berättar hon för magasinet.

Men så har det inte alltid varit. När Simona skiljde sig för flera år sedan blev hennes ekonomi betydligt sämre, berättar hon, något som kan beskrivas som en ”klassisk kvinnofälla”.

Sedan romandebuten 2010 har hon hunnit skriva ett tiotal storsäljande böcker, vilket kommit att göra stor skillnad i tillvaron.

Annons

– Man kan väl lugnt säga att jag har byggt upp ett fuck-off-kapital, säger hon med ett leende till Året runt.

Simona Ahrnstedt

Ålder: 55 år.
Familj: Två vuxna söner och två katter.
Bor: I Järfälla, Stockholm.
Gör: Författare, just nu aktuell med historiska romanen Ett otänkbart öde.

Har dejtat – men trivs bäst med att leva själv

I dag lever författaren som ensamstående och trivs med det. Hon beskriver sig som ”socialt kompetent” och samtidigt introvert, som helst umgås med sig själv.

Efter några försök att dejta har Simona bestämt sig för att lägga projektet ”hitta kärleken” på hyllan ett tag.

– Jag känner mig inte gammal och är frisk, även om kroppen är rätt sliten efter alla år vid datorn. Men en relation innebär inte per automatik lycka. Jag tror faktiskt kvinnor som lever själva är lyckligare. Ekonomin förbättras liksom det sociala livet och man slipper kompromissa och göra avkall på egna behov, säger Simona till Året runt.

Vill inte bli sambo igen

Dörren för en ny kärlek i framtiden är inte helt stängd, men hon vet säkert att hon inte vill vara sambo igen.

Annons

– Ärligt talat så är jag inte särskilt sugen på att inleda en ny relation med allt vad det innebär. Jag fattar inte hur folk hinner dejta? Jag tycker jag har fullt upp som det är. När jag blir förälskad så blir jag helt absorberad och har svårt att fokusera på annat. Jag har generellt en tendens att snöa in på saker och kan tycka det är rätt skönt att slippa det där uppslukande engagemanget i en man... säger hon i Året runt.

Lyckan med kolonistugan

När Simona var gift bodde hon i hus med trädgård, och i sin ungdom drömde hon om att bli trädgårdsmästare. Numera bor hon i en lägenhet men hittade en kolonistuga helt i furu, med 330 kvadratmeter tomt och odlingsmöjligheter, för två år sedan.

Författaren berättar att hon blivit som besatt av allt som har med kompost och jord att göra, och att när hon ska åka till kolonilotten blir hon ”lycklig varje gång”, säger Simona till Året runt.

Annons