HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

3 vanliga missuppfattningar om bipolär sjukdom

31 mar, 2021 
kvinna med bipolär sjukdom
Det finns olika former av bipolär sjukdom, som typ 1 och typ 2. Det finns också många missupfattningar om sjukdomen. Här är tre av de vanligaste.
Annons
5 diffusa tecken på depressionBrand logo
5 diffusa tecken på depression

Bipolär sjukdom är något som man hör talas om allt mer ofta. Man uppskattar att ungefär tre procent av Sveriges befolkning har det.

Sjukdomen innebär att man blir manisk i vissa perioder och deprimerad andra perioder. Om man har bipolär sjukdom behöver man ta hjälp från sjukvården – för att förhindra att må dåligt.

Det finns bipolär sjukdom typ 1 och typ 2

Det finns två olika typer av bipolär sjukdom. Typ 1, som är mest känd och som tidigare kallades manodepressiv sjukdom. Då har man kraftiga manier och svåra depressioner.

Bipolär sjukdom typ 2 har perioder i depression varvat med hypomani, då man har ökad energi och inte känner att man behöver sova lika mycket. Symtomen är lindrigare än om man har typ 1.

Annons

Kristen Fuller, läkare, menar att det finns några vanliga missuppfattningar om sjukdomen. Hos Psychology Today listar hon de vanligaste:

Missuppfattning: Är man manisk är man härligt produktiv

När man har bipolär sjukdom typ 1 så blir man i perioder helt manisk. Då blir man distraherad, oansvarig, har massor med energi och kan få många idéer.

Det här menar Fuller att många uppfattar som något kul och produktivt. I själva verket är det här en otrolig påfrestning för kroppen och en stor stress.

Missuppfattning: Bipolär sjukdom är humörssvängningar

Eftersom någon med bipolär sjukdom typ 1 växlar mellan att vara manisk och att vara deprimerad kan det uppfattas som humörsvängningar. Men det är en sjukdom man har att göra med.

Missuppfattning: Bipolär sjukdom får igång kreativitet

Många kreativa personer har diagnostiserats med bipolär sjukdom. Artister, konstnärer, författare … Därför tror många att om man söker hjälp så stoppar man kreativiteten.

Men Fuller menar att många genom att söka hjälp istället kan få hjälp att tänka mer klart och organiserat och därför bli mer produktiva och kreativa.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons