Annons

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons
Höj humöret med lite pasta!

Höj humöret med lite pasta!

Kolhydratfattiga dieter som GI och Atkins har uppmärksammats stort under senare år. Nu har forskare för första gången tittat på hur den psykiska hälsan påverkas på sikt av den kolhydratfattiga kosten – genom att jämföra den med traditionell kost, som består av mer kolhydrater och mindre fett.

I studien deltog 106 överviktiga personer som under ett års tid åt max 1672 kalorier per dag. Den ena gruppen åt kolhydratfattig kost, och de andra den mer traditionella. Forskarna undersökte sedan hur kosten påverkade vikten samt mentala funktioner som humör, oro och depressivitet, skriver Aftonbladet.

Resultaten visar på en tydlig skillnad i humöret.
– Det var tydliga skillnader till fördel för den traditionella kosten, säger Mai-Lis Hellénius, professor och överläkare vid hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset till Aftonbladet.

– Tydligast var skillnaderna när det gäller depression och humör. De som åt lite fett och mycket kolhydrater var mindre depressiva. Resultaten visar att kosten inte bara påverkar blodfettterna och blodtrycket, utan även vårt psykiska välbefinnande.

När det gäller själva viktnedgången blev det ingen större skillnad mellan de två dieterna – bägge grupperna gick i snitt ner 13,7 kilo.

Av Anna Eriksson

Vilken typ av kost föredrar du?

Se resultat

Loading ... Loading ...Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar