Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Ont i nacken – strålande smärta upp mot huvudet

24 sep, 2023 
Äldre kvinna känner på sin ömmande nacke
"Ulla", 72, har länge haft värk i kroppen. Nacken är värst och det strålar upp i huvudet. Hon har nu fått reda på att hon har ankylos och undrar vad det innebär. Läkaren Michael Seipel reder ut.
Annons

Fråga: Jag är en 72-årig kvinna som undrar över vad ankylos är för något. Sedan 60-årsåldern har jag fått mer problem med värk i kroppen. Både i nacke, axlar och knän. Nu är det nacken som är värst. Jag har värk som strålar upp i huvudet och ner i axlarna.

Jag har provat olika mediciner och det hjälper ibland när det är som värst, och så använder jag varm vetekudde och en mjuk nackkrage ibland och det lindrar också.

5 tips på övningar som stärker din nackeBrand logo
5 tips på övningar som stärker din nacke

Nu har jag varit på röntgen som visade att jag har förslitningsskador i nacken och så fanns det ”ankylos i facettlederna på C5-C6 nivån bilat”. Vad är det för något? Kan det vara det som ger värken? Vad kommer sådana här skador ifrån? Jag har haft tungt arbete i storkök i många år och så har jag arbetat i affär där man fick ta ner varor från höga hyllor. När jag var 31 år var jag med i en trafikolycka där jag fick en släng i nacken. Kan det ha betydelse? Nu ska jag få komma till sjukgymnast som är duktig på nackar. /Ulla

Annons

Läkaren Michael Seipel svarar: "Facettlederna mellan femte och sjätte halskotorna har vuxit ihop"

Det som du beskriver i ditt brev är något som på fackspråk kallas för cervikal spondylos, ett mycket vanligt tillstånd som uppkommer successivt med stigande ålder.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

De bakomliggande orsakerna är inte helt kända men man vet att ärftliga faktorer, belastning och skador kan påverka utvecklingen av förändringar i diskarna, benpålagringar, artros och förkalkning av ledbanden längs kotpelaren. Förändringar i och kring kotornas bakre leder ger nedsatt rörlighet. Förkalkade och förtjockade ledband samt benpålagringar kan ge upphov till tryck och skador på ryggmärgen och dess sidogrenar. Följden av detta kan bli smärta, känselstörningar och olika typer av förlamningar. Det sistnämnda kan i svåra fall kräva akut operation. Lyckligtvis är dessa fall inte så vanliga. De flesta har, liksom du, en mer lokaliserad smärta vilken ändå kan vara nog så besvärlig för den som drabbas.

Annons

För att kunna ge ett tydligare svar på din fråga måste vi titta närmare på halsryggens struktur. Den består av sju kotor och vi tar inte upp de två översta eftersom de avviker i utseende från de fem nedre. En kota består av en främre del som kallas kotkroppen. Från kotkroppen utgår en halvcirkelformad båge bakåt vilken omsluter ryggmärgen. Ledförbindelserna i halsryggen består dels av disken mellan kotorna och dels av två ledpar på var sida om kotbågen. De sistnämnda kallas facettlederna och unco-vertebrallederna. Tillsammans ger ryggens leder en mycket god rörlighet.

Hos dig har dock facettlederna mellan femte och sjätte halskotorna vuxit ihop så att leden blivit stel, och det är detta som kallas ankylos. Det är med största sannolikhet inte detta som orsakar din smärta. Det är faktiskt så att man ibland när man behandlar en patient med svåra besvär från nacken kirurgiskt, genom operation, skapar en ankylos för att stabilisera och låsa på den nivån. Man säger att man gör en fusion.

Annons

Med den smärtutbredning du beskriver kan jag tänka mig att dina symtom har sitt ursprung i diskar och muskulatur i nacke och skuldror. Vad beträffar bakomliggande orsaker så kan man inte utesluta att ditt arbete påskyndat utvecklingen av förändringarna. Vad gäller din skada är det svårt att säga något säkert, den ligger ju långt tillbaka i tiden.

Behandlingen har du själv beskrivit till en del. Smärtlindrande och inflammationsdämpande läkemedel när det är som värst. Värme, en stabiliserande mjuk halskrage då och då. Nu ska du få komma till en kunnig sjukgymnast och det är bra. Då kan du få lämplig behandling och ett träningsprogram som är anpassat just för dig.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons