Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Detta är Tietzes syndrom – symtom och behandling

01 okt, 2023 
Kvinna tar sig vid bröstet
"Nanne" är öm över bysten och bak mot ryggen. Hennes husläkare tror att det är Tietzes syndrom. Läkaren Michael Seipel reder ut vad tillståndet innebär och ger tips på hur vår läsare kan lindra smärtan.
Annons

Fråga: Jag är en 57-årig kvinna som har en fråga om något som kallas Tietzes syndrom. Sedan en tid tillbaka har jag haft besvär av smärtor och ömhet i bröstet. Läkaren gjorde en mycket undersökning och man tog EKG som var helt normalt. När han tryckte på framsidan av bröstet var jag jätteöm på båda sidorna.

Han sade att det med största sannolikhet var Tietzes syndrom. Tyvärr hade han svårt att informera riktigt klart om vad det innebar. Han sade att det var ofarligt och skulle gå över av sig självt men att det kunde ta lång tid och sedan var besöket slut. Jag behövde inte komma tillbaka.

Det här är den nya diagnosen långvarig smärtaBrand logo
Det här är den nya diagnosen långvarig smärta

Jag skulle vilja veta vad detta är, varför man drabbas, om det kan få några följder och om det finns något man själv kan göra för att det ska bli bättre? Jag har förstått att det är ­någon form av inflammation. Det känns även ömt bak mot ryggen och vid ­sidorna av bysten. /Nanne

Annons

Läkaren Michael Seipel svarar: "Smärtorna brukar klinga av spontant"

Tietzes syndrom, eller morbus Tietze, har sitt namn från den tyske kirurgen Alexander Tietze vilken var verksam kring förra sekelskiftet. Vad han beskrev var en smärtsam inflammation i revbensbrosken just i övergången till bröstbenet, en kostokondrit. Det är alltså inte en sjukdom i sig utan ett typiskt smärttillstånd i främre delen av bröstkorgen.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

De bakomliggande orsakerna är inte kända men man ser ibland Tietzes syndrom i samband med infektioner och andra typer av inflammationstillstånd. De mest uttalade symtomen är intensiv ömhet och smärtor i samband med aktiviteter eller rörelser vilka påverkar främre delen av bröstkorgen till exempel djupa andetag, hosta och rörelser i skuldergördel och armar. Smärtorna kan ibland vara intensiva och det är inte ovanligt att smärtan strålar ut på ett sätt så som du beskriver.

Annons

Diagnosen ställs på den typiska ömheten vid undersökning och frånvaron av tecken på andra sjukdomar. Med det sistnämnda avser jag andra sjukdomar vilka också kan ge upphov till smärtor i bröstet till exempel kärlkramp i hjärtat och sjukdomar i andra organ i bröstkorgen och bukens övre del.

Smärtorna vid Tietzes syndrom brukar i regel klinga av spontant efter varierande tid, från dagar upp till ett år. Vid uttalade besvär kan man kombinera smärtlindrande och inflammationsdämpande läkemedel i begränsade perioder. Det kan vara svårt att hitta ett viloläge på natten och då kan man prova att ligga på rygg med en kudde under varje arm för att minska påfrestningen på bröstkorgen.

Vid intensiv lokal ömhet kan man också ge injektioner med lokalbedövning och kortison kring de smärtande brosken. Detta kan ge skön lindring vid uttalade besvär. Den här behandlingen ska ges med viss restriktivitet och inte mer än 2–3 gånger per år. När smärtorna väl klingat av blir det inga följder eller sequelae som vi säger på vårt medicinska språk.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons