Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Vågar jag operera mina åderbråck en andra gång – trots blodpropp?

07 apr, 2023 
Kvinna håller en hand på sitt lår där hon har åderbråck.
Cilla har fått ett väldigt stort åderbråck men är osäker på om hon vågar operera eftersom hon haft en ytlig blodpropp i benet? Läkaren Hanna Brännlund reder ut.
Annons

Fråga: Förra våren fick jag en ytlig blodpropp strax ovanför knät. Det började göra jätteont och benet blev väldigt varmt. På inrådan av sjukvårdsupplysningen åkte jag in till akuten och där konstaterade läkarna att jag haft en ytlig blodpropp.

Efter det här har jag fått ett väldigt stort åderbråck, som går över hela benet, i området där blodproppen satt. Det är väldigt fult och jag har också ont till och från. Till saken hör att jag tidigare haft väldigt kraftiga åderbråck på benen och opererat bort dem. Nu till min fråga: Vågar jag göra en till operation? Är det ofarligt att gå in och ­operera i området där jag fick proppen?
/Cilla

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Doktor Hanna Brännlund svarar: "Få en bedömning"

Det du beskriver att du drabbades av kallas för tromboflebit, och är en inflammation i ett ytligt kärl. Symtom vid en tromboflebit är att det blir svullet och irriterat över kärlsträngen, ofta också ömmande och värmeökat.

Annons

En tromboflebit uppstår oftast spontant. Det kan bli allt från en liten inflammation som läker spontant till att det blir en större inflammation med mer uttalade besvär. Mindre tromboflebiter kräver endast lokalbehandling med salva. Vid en större tromboflebit och framför allt om den drabbar ett kärl på låret ovanför knät, så ska det oftast behandlas med blodförtunnande läkemedel.

En tromboflebit ska inte förväxlas med propp i djupare liggande kärl, som är ett allvarligare tillstånd som alltid kräver behandling.

5 steg för att förebygga åderbråckBrand logo
5 steg för att förebygga åderbråck

Åderbråck drabbar var tredje vuxen i någon form. Åderbråck ser ut som blåaktiga knöliga upphöjningar av de ytligaste kärlen på benen och orsakas av att trycket i benens kärl ökat. Detta leder till att kärlen utvidgas och blir mer synliga. Oftast ger åderbråck inga besvär men kan orsaka tyngdkänsla eller att benet känns spänt. Många kliniker som opererar åderbråck brukar ge ett års garanti och gör om operationen om åderbråcken återkommer. Jag kan därför inte se någon risk för dig att få en ny bedömning för reoperation.

Annons

Det du kan göra för att lindra symtom vid åderbråck är att vara fysisk aktiv och undvika att sitta still för långa stunder. Försök ha benen högt när du sitter, använd gärna en fotpall. Använd stödstrumpor eller kompressionsstrumpor som ger stöd och minskar bensvullnad.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons