Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Min man är konflikträdd – har jag för stora krav på barnen?

16 apr, 2024 
En man och kvinna som sitter i en soffa.
Foto:TT
”Hilda” tycker att hennes man är konflikträdd och att han låter barnen få som de vill för att undvika bråk. Nu undrar ”Hilda”om hon har för stora krav på barnen? Relationsexperten Maria Jacqueline Bratt ger råd.
Annons

Fråga: Min man och jag har varit tillsammans i flera år och har två barn på 4 och 6 år. I stort har vi det bra och vi delar på det mesta i hushållet och när det gäller barnen. Men det finns ett väldigt stort problem som börjar bli mer och mer besvärligt ju äldre barnen blir. Min man har alltid varit väldigt konflikträdd och går hellre undan än diskuterar saker eller pratar om det. Jag har försökt att inte göra så stor sak av det för jag har tänkt att han är som han är. Men nu börjar detta beteende urarta och gå ut över mig. Saken är den att jag vill uppfostra barnen så att de ska lära sig inför livet. I takt med att de blivit äldre vill jag att de hjälper till med att städa upp sina saker, lägga smutskläder i tvättkorgen och bära ut sin tallrik efter maten. Så det är inga stora eller orimliga saker jag begär.

Min man är dock inte alls med på tåget även om han kan be dem någon gång ibland. För det mesta gör han allt för att slippa att det bli bråk. Men det är inte det värsta utan det är att han baktalar mig inför barnen. Han kan typ säga att: ”Mamma vill inte hjälpa er, men det gör jag!” eller ”stackars er vad mamma vill att ni ska göra mycket”. Detta gör att barnen börjar ifrågasätta mig, särskilt den äldre. Hen kan säga: ”Nä, det vill jag inte göra för pappa säger att vi gör för mycket. Han är mycket snällare än du!”. Samtidigt har jag en fin och nära relation med barnen så detta säger det mest när de bli arga.

Annons

Men jag tycker det känns hemskt att deras pappa pratar så här om mig. Jag tycker att han förstör för mig och barnen och jag vet inte hur jag ska få honom att förstå detta när han helst inte vill prata om det alls. Ibland undrar jag hur detta ska gå och hur det ska bli för barnen. Vad ska jag göra? Är det jag som kräver för mycket? Jag behöver verkligen ditt råd. Tack på förhand.

/Hilda

Psykoterapeuten: 5 kännetecken för en sund familjBrand logo
Psykoterapeuten: 5 kännetecken för en sund familj

Socionomen Maria Jacqueline Bratt svarar: "Olämpligt av din man"

Nej, jag tycker verkligen inte att du kräver för mycket av era barn. Det är självklara saker som är bra för barnen att lära sig. Som föräldrar har vi en uppgift att lära barnen inför deras fortsatta liv.

Maria Jacqueline Bratt

  • Maria Jacqueline Bratt är socionom med lång erfarenhet av bland annat konflikthantering och samarbetssamtal.
  • Hon svarar på frågor som rör relationer – oavsett om det handlar om familj, kollegor, släkt eller kärleksrelationer.
  • Vill du läsa fler artiklar av Maria Jacqueline? Klicka här.
Annons

Det är dock väldigt bekymmersamt att din man baktalar dig inför barnen. Som föräldrar är det inte ovanligt att man har lite olika strategier och sätt att tänka. Man behöver inte vara totalt ense om alla detaljer i barnuppfostran. Men det är absolut nödvändigt att man inte underminerar den andra föräldern eller pratar illa om den inför barnen. Det är okej om din man inte kräver samma saker av barnen som du gör och att han hellre gör saker själv för att ”slippa bråk och tjat”. Men han ska absolut inte göra detta till en tävling för barnen om vem av er föräldrar som är snällast. Det är direkt olämpligt och skadar bara barnen i förlängningen.

Det låter ändå som om du är trygg i din roll som mamma och att du inte är så orolig för din relation till barnen. Men det är ändå olämpligt att din man gör som han gör. Det här måste du ta upp med honom trots att han helst inte vill prata om ”jobbiga” saker. Att vara förälder innebär att ta tag i en massa saker och att hjälpa barnen när de till exempel hamnar i konflikt. Så jag tror det är dags för din man att ta tag i sig själv och inse att han behöver steppa upp i sitt föräldraskap. Hur obekvämt det än är.

Annons

Det finns möjlighet att ta hjälp av exempelvis familjerådgivning eller kurator vid BVC som kan hjälpa er att samtala om detta. Din man kanske fortsätter att vara konflikträdd och inte kommer ta i dessa saker med barnen på samma sätt som du. Men ni kan behöva komma överens om vissa saker och linjer i er barnuppfostran även om ni inte behöver vara totalt eniga. Men framförallt måste han genast sluta med att baktala dig. Stå på dig och se till att ta tag i detta.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons