Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Kan inte ta kritik – varför tar jag alltid åt mig så mycket?

02 jun, 2023 
Jenny Åsenlund
En kvinna är bekymrad i soffan
Insändaren har alltid haft svårt att ta kritik så länge hon kan minnas – hon blir påverkad och låg. Nu vänder hon sig till
coach Jenny Åsenlund för råd om hur hon kan hantera kritik framöver.
Annons

Fråga: Jag har så otroligt svårt för negativ kritik. Egentligen även för positiv kritik också, för när någon säger något bra om mig så tar jag inte riktigt in det. Det är som det rinner av mig.

8 Enkla saker som boostar din självkänslaBrand logo
8 Enkla saker som boostar din självkänsla

Men när en kollega nyligen sa att han tycker jag borde kunna leverera mer på tiden jag haft, så tog jag otroligt illa vid mig. Jag blir så låg och känner mig så gott som värdelös. Här har jag kämpat på och gjort en riktigt bra leverans och så tycker han jag borde gjort mer. Då känner jag det som att jag inte duger. Min kapacitet räcker inte till. Samtidigt som jag någonstans vet att det inte är så. Men vad ska jag egentligen göra för att få till en förändring i den dåliga känslan någon annans kritik ger mig. Jag har varit sån här så länge jag kan minnas. /Kritikkänslig

Annons

Coach Jenny Åsenlund svarar: ”Vänd på steken”

Visste du att vår hjärna är programmerad att ta in negativ kritik starkare än positiv? Det utmynnar sig i att vi ska fånga upp snabbt om det är något vi behöver förändra för vår överlevnad. Vår hjärna har faktiskt inte utvecklats särskilt mycket sedan vi levde mer primitiva liv för 1000-tals år sedan. Då var det otroligt viktigt för vår överlevnad att blir inkluderade i flocken. Om vi blev utanför kunde vi lämnas utan hem och mat och dö.

Med den kunskapen kanske det inte är så konstigt att många med dig faktiskt är kritikkänsliga. Vi är helt enkelt skapade att försöka anpassa oss för att bli omtyckta av vår flock för att passa in och bli inkluderade. Dock är detta inte något som gynnar oss mer. Eftersom vi snarare kan må psykiskt dåligt om vi omger oss med människor som inte ser vår storhet och istället slår ner på oss. När vi blir lyfta visar det sig dessutom att vi har större sannolikhet att lyckas med våra arbetsuppgifter.

Annons

Jenny Åsenlund

Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach som svarar på frågor om personlig utveckling, mindfulness och inre välmående.

Jag hör även mellan raderna att din självkänsla är låg. Mitt förslag är att börja låt komplimanger få finnas kvar energimässigt. Börja med att säga ”Tack”, kort och gott. Även om det tar emot säga tack och se vad som händer. Med ett tack tar du emot den positiva energin istället för att den rinner av dig.

Ge dig tid att träna, så hoppas jag du kommer att märka ett skifte. Och när det gäller negativ feedback så skilj på vems sanning det är. Hur vet din kollega vad som är realistiskt? Vilken kvalitet levererades? Ifrågasätt. Utgå inte ifrån att det någon annan säger är helt sant. Det är deras sanning, från ett perspektiv.

Låt inte någon annans sanning automatiskt bli din egen. Hur tycker du att din leverans var? Sätt ett eget värde på din prestation, utan andras bedömning, och se vad som händer. Kanske du kan be din kollega vara mer specifik. Vad är det mer du tycker jag borde ha åstadkommit? Förstår att det inte alltid är lätt i stunden att få till orden. Men hoppas detta rådet kan få dig att förstå dig själv bättre och vara mindre hård emot dig själv. Samt att börja öva på att se allt det fina som du också får höra om dig själv. Vänd på steken och blir en svamp för positiv kritik, då ska du se att den negativa kritiken också kommer att bli lättare att hantera framledes.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Annons