Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Hur tar jag bort åldersvårtan på överläppen?

18 jun, 2023 
Äldre man rakar sig framför spegeln
Vår 84-årige läsare Lennart har en vårta på överläppen som han skulle vilja bli av med. Finns det någon metod eller huskur? frågar han läkaren Michael Seipel.
Annons

Fråga: Jag har fått en stor åldersvårta på överläppen som jag tycker är så ful, nu har jag lite tur eftersom vårtan är hudfärgad. Jag skulle vilja ta bort vårtan men hudspecialisten avråder från det eftersom den växer upp igen och kvar blir ett fult ärr.

Finns det verkligen ingen metod eller huskur som kan ta bort denna missprydande förändring för evigt? Jag är en gubbe på 84 år som försöker att gömma vårtan i en mustasch, men vårtan syns ändå. /Lennart V

Läkare Michael Seipel svarar: "Det är en helt godartad hudtumör"

Hudförändringen du beskriver har många olika namn. Senilvårta, åldersvårta och gubbmossa används ofta i dagligt tal. Nu är det inte så roligt att höra för den som kanske fått den här typen av hudförändring redan i trettioårsåldern. De korrekta namnen att använda är seborroisk keratos, eller SK, verruca seborroica eller mjällvårta. Det här är en mycket vanligt förekommande helt godartad hudtumör vilken ökar i förekomst efter 50-årsåldern.

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Det finns flera olika typer. Det vanliga är att hudförändringen är lätt upphöjd men den kan också ligga i nivå med huden. Den är oftast såväl avgränsad till huden intill att den kan se ”påklistrad” ut. Färgen varierar från hudfärgad, rosa, ljusbrun, mörkbrun till svart. De är mjuka och har en lite oljig yta. Ofta finns flera samtidigt och de kan hos vissa bli riktigt många.

3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du demBrand logo
3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du dem

Den bakomliggande orsaken är inte klarlagd men det rör sig inte om solskador. Diagnosen är oftast lätt att ställa. Ibland använder man en speciell lupp med en stark ljuskälla, ett dermatoskop. I de fall där man är osäker på diagnosen får man avlägsna förändringen på kirurgisk väg och undersöka i mikroskop. Seborroisk keratos behöver inte behandlas om den inte sitter på ett ”skavställe” där den utsätts för mekanisk irritation med risk för inflammation och/eller infektion. I det sistnämnda fallet kan det ibland vara aktuellt med operation där man tar bort hudförändringen med snäv marginal till intilliggande hud. Alternativ till operation är att skrapa bort med ett skarpt skedliknande instrument, curettage-behandling. Man kan också frysa bort dem med flytande kväve, kryobehandling. Ibland använder man en kombination av båda dessa tekniker. Vid både curettage och kryobehandling finns risk för återfall.

Annons

Nu har du blivit undersökt och fått din diagnos av specialist i hudsjukdomar och det är ju betryggande. Jag förstår mycket väl att man inte vill operera. Det är inte helt enkelt att få till ett bra resultat på läppen och man vill inte ta några risker då det rör sig om en helt godartad förändring. Jag skulle däremot kunna tänka mig att man skulle kunna göra curettage eller kryobehandling. Det är ju ett ganska irriterande ställe att ha en hudförändring på, inte bara kosmetiskt utan även om du vill kunna raka dig utan problem. Jag tycker att du ska fråga din läkare om detta inte skulle kunna vara möjligt.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons