QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

5 saker du tror är artiga men som retar personalen i mataffären

20 apr, 2023 
Splitbild: Kvinna handlar och kassabiträde scannar varor

Du tror kanske att du gör kassörskan en tjänst när du lastar upp dina tunga varor på bandet. Även om du menar väl blir situationen oftast bara besvärligare. Här är fem situationer butiksbiträden lätt stör sig på. Hur ofta råkar du göra någon av de här sakerna i mataffären?

Annons

I matbutiken är vi alla, flera gånger i veckan. Dessvärre ägnar vi oss allt för ofta åt en hel rad beteenden som kassapersonalen och den övriga butikspersonalen irriterar sig på. Men även om man försöker vara artig finns det faktiskt en hel del saker som inte riktigt landar där man tänkt sig. På Reader's Digest vittnar butiksanställda om en rad situationer där det kan bli fel, och några av dem är ganska vanliga även här i Sverige.

Här är fem saker du gör för att vara trevlig, men som kan bli fel:

1. Lastar upp tunga saker på bandet

Du har handlat ett tiopack med stora vattenflaskor, en gigantisk växt eller andra otympliga grejer, och tänker att det är ditt ansvar att lasta upp det så att personalen kan blippa. Men oftast har de en lång sladd till scannern och det är enklare för alla om du bara ser till att göra koden lättillgänglig så de kan luta sig fram och scanna. Annars blir det ofta tunga lyft för er båda, fullt på bandet och ganska ofta kan det bli smutsigt också. Fråga hur kassapersonalen vill att du gör.

Annons

2. Småpratar (länge) i kassan

Några korta fraser kan vara trevligt, men för långa och personliga samtal kan bli obekvämt. Framför allt om kön växer bakom dig.

Däremot kan det vara värt att påminna om de enkla orden ”hej” och ”tack” som alldeles för många glömmer bort att säga.

3. Lämna kundvagnen i gången

Du glömde ju ta mjöl. För att slippa knö dig runt hela vägen med vagnen lämnar du den vid en annan hylla. Mycket smidigare ju! Jo, på ett sätt. Men många är inte så duktiga på att parkera vid sidan av gången, så den kan stå i vägen för både personalen som kommer med varor och andra som ska handla.

10 saker som kassapersonalen stör sig på att du gör i matbutikenBrand logo
10 saker som kassapersonalen stör sig på att du gör i matbutiken

4. Dra dåliga skämt i kassan

Varan går inte att blippa eller kassören hittar den inte i systemet. ”Då måste den vara gratis, höhö…” Tro det eller ej, men kassapersonalen tycker inte att det är ett jättekul skämt. Framför allt inte eftersom de redan hört det några hundra gånger innan.

5. Tackar nej till specialbeställningar

Varan du letar efter finns inte, men personalen erbjuder sig vänligt att beställa den åt dig. Du vill inte vara till besvär, så du tackar nej, det behövs inte. Men säg ja! Butiken vill verkligen visa sin välvilja och kundservice, och du får det du letar efter.

Foto: TT

Annons