QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Husmorstips: Så gör du eget rengöringsmedel på apelsinskal

07 jun, 2023 
Splitbild: Skrubba bord och bild på apelsinskal
Smutsiga fönster, lager av pollen i varje vrå och dassiga utemöbler. MåBra har pratat med ekotipsaren Chris Werner för de bästa och mest ekovänliga städhacksen i sommar!
Annons

Försommaren är här och med solens närvaro syns också orenligheterna extra mycket. Ett lager av pollen kanske ligger lite här och var där hemma och alla fönstren är i stort behov av en rejäl upputsning.

Enkla knepet som torkar din tvätt på nolltidBrand logo
Enkla knepet som torkar din tvätt på nolltid

MåBra har därför pratat med Chris Werner, ekotipsprofilen bakom kontot Chrissans.se, för att få bästa städtipsen med fokus på skonsamt och ekovänligt.

– Jag använder mig av apelsinskal eller citronskal. Blandar dessa i en burk tillsammans med ättika och låt stå i cirka 14 dagar. Därefter silar jag bort skalet och häller upp hälften blandning med hälften vatten. Brukar göra detta i en sprayflaska så jag alltid är redo för städning.

Så gör du egen fönsterputs

När det kommer till att tvätta fönstren finns det flera olika tips och tricks. Chris Werners favoritknep är självklart ett miljövänligt och billigt alternativ som lämnar fönsterrutorna skinande rena.

Annons

– Jag brukar använda en skvätt äppelcidervinäger och en droppe handdiskmedel som jag blandar i en sprayflaska. Det fungerar också väldigt bra på duschväggar till exempel, säger hon.

Gör rent grillen – och smarta potatisknepet

Grillsäsongen är i full gång! Men det kan vara knepig att göra rent gallret mellan grillpassen. Här har ekotipsaren ett knep som passar gjutjärnsgrillar bäst.

– Vi har gjutjärn på vår grill, så jag brukar tända grillen så att den blir väldigt varm. Då är det enkelt att skrapa bort all smuts sedan.

Rå potatis på grillen
Ett knep för att maten inte ska fastna på grillen är att gnida en rå potatis på gallret, tipsar Chris Werner.
Foto: Instagram/Chrissans.se

Ett annat smart tips som Chris Werner delar med sig av i ett inlägg är potatisknepet för att maten inte ska fastna på gallret.

”Dela en rå potatis
Låt grillen bli varm
Dra den råa potatisen längs grillgallret
Lägg sedan det du ska grilla på grillen. Kladdfri grillning!”, skriver Chris Werner i inlägget.

Så fräschar du upp utemöblerna

Utemöblerna har en tendens att tappa lystern efter en sommar. Chris Werner brukar inleda säsongen med att rusta upp dem på bästa enkla vis.

– Jag brukar slipa utemöblerna och sedan stryka på kokosolja. De blir som nya igen!

Annons