QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

4 saker vi tar med oss från succéfilmen Dag för dag

03 maj, 2022 
AvMåBra Redaktionen
sven wollter, felix herngren och tomas von brömssen
Just nu pratar många om Dag för dag, men vad kan du förvänta dig av den berörande feelgoodfilmen som triggar både gråt och skratt? Här är fyra insikter som dröjer kvar!
Annons

Över en miljon svenskar har nu sett Felix Herngrens hyllade dramakomedin Dag för dag. En roadmovie som reser genom Europas länder – men samtidigt besöker hela känsloregistret, där tittaren får pendla mellan destinationerna liv och död.

Huvudpersonen Malte, fint gestaltad av Sven Wollter i vad som blev hans sista roll, bor på ett äldreboende. En elakartad tumör har försämrat hans livskvalitet och han försöker förgäves lindra smärtorna med tunga preparat. Malte vet att livet snart är slut, men vill äga sin sorti och har därför bokat in sig på en dödsklinik i Schweiz.

Sven Wollter om döden i Réenes brygga: "Kan inte fly"Brand logo
Sven Wollter om döden i Réenes brygga: "Kan inte fly"

Med hjälp av vänner från boendet, där vi bland annat får se Marianne Mörck som förmögen livsnjutare och Tomas von Brömssen som omtänksam men lätt dement proggare reser Malte mot livets slut. Det brokiga gänget tar sig fram i en husbil, som rattas av Martina Haag, till vardags en av boendets vårdare, och William Spetz, en lokalvårdare som motvilligt följer med med motkravet att han ska få pengar för insatsen.

Annons

Men vad är det som lockar till tittning och vad kan du förvänta dig om du väljer att kolla? Här är fyra solklara insikter som kommer drabba dig enligt MåBra:s redaktion.

... och spoiler alert – har du inte sett filmen bör du göra det först!

1. Gräset är INTE grönare på andra sidan

Vi hänvisar givetvis till Katrins (Martina Haags) flirt med grannen (som spelas av Peter Magnusson) och den parallella röran med deras makar. Ibland kanske gräset är precis lika dant på andra sidan häcken, oavsett om man väljer att bedra sin partner eller blir bedragen och vill hämnas.

2. Dina dagar blir ditt liv

Klyschor finns för att de är sanna. Dag för dag är en fin påminnelse om att alla dagar som kommer och går i ens liv faktiskt blir själva livet. Det blir tydligt i demensens dimma där Tomas von Brömssens karaktär ändå lever upp genom att få vara kvar i det förflutna, men också i Marianne Mörcks fantastiska omfamning om att leva som om varje dag vore den sista.

Annons

3. Tillsammans är man mindre ensam

Malte är ensam om sitt beslut men hans sista dagar blir också något helt annat tack vare den omtanke och de människor som omger honom. Filmen är en fin påminnelse om att andra personer påverkar våra liv i både stort och smått, även om våra vägar korsas flyktigt.

4. Du äger och regisserar ditt liv

Trots begränsade förutsättningar bestämmer sig Malte för att ta kommandot och äga sina sista dagar fullt ut. Han har en tydlig målbild och viker inte från sitt beslut, men han möts av respekt och förståelse och när han kan lita på sin omgivning blir också situationen en het annan.

Du kan se Dag för dag på C More.

Annons