Annons

Experten: Därför får du ont i ryggen när du tränar

Får du ont i ryggen när du tränar? Här är övningarna du ska undvika - och satsa på!


Smärta i ryggen när du tränar kan bero på svaga coremuskler. Om du inte har tillräckligt starka och stabiliserande magmuskler får oftast ryggen ta hela smällen. Det innebär att du anstränger ryggen när du tränar – i stället för hela bålen.

Annons

Det kan även bero på snedbelastning, att du lutar lite för mycket åt något håll när du tränar, exempelvis lyfter vikter. Ryggen kan även ta stryk om du har dåliga skor eller sitter/står fel på jobbet.

Gilla MåBra på Facebook

Undvik: Att lyfta för tungt på gymmet. Gör hellre många repetitioner med lättare vikter. Prova att träna med maskiner i stället för med fria vikter, de hjälper dig att hitta rätt rörelsemönster. Men träna gärna med fria vikter i ett senare skede. Undvik även att träna på för hårt underlag.

Bra träning: Träna upp coremusklerna med exempelvis pilatesboll eller annan balansträning. Träna något som involverar hela kroppen på ett funktionellt sätt.

Tänk på: Glöm inte att använda magmusklerna när du tränar, så att ryggen får avlastning. Osäker på om du lyfter ”snett”? Ta hjälp av en spegel för att se hur kroppen rör sig.

AV: Anna Sundesten
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…