Annons

Därför bör kvinnor hoppa över läsken

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Annons


Annons

Nya studier visar att söta drycker är skadliga för den kvinnliga hälsan. Särskilt stor är kopplingen till hjärt-kärlsjukdom.

Läsk och andra sötade drycker kan ha negativ hälsoeffekt, särskilt för oss kvinnor.

Läsk och andra sötade drycker kan ha negativ hälsoeffekt, särskilt för oss kvinnor.

Forskare vid University of Oklahoma Health Sciences Center har studerat sockerhaltiga dryckers hälsoeffekter. Resultatet visade att kvinnor som dricker två eller fler söta drycker om dagen också löper större risk att drabbas av hjärtsjukdom.

Och risken att drabbas har inget samband med eventuell viktuppgång orsakad av drycken, visar samma studie.

De amerikanska forskarna har följt 4 166 personer, i åldrarna 45 til 84 år, under fem år. Och när kostvanorna analyserades framkom att kvinnor som dricker sockerhaltiga drycker utvecklar högre nivåer av skadligt blodfett, medan män inte alls utvecklar samma fysiska reaktion.

Kvinnorna hade också en tendens att utveckla skadligt höga blodsockerhalter när de drack två eller fler glas av sötad dryck per dag. Något som på sikt kan leda till diabetes typ 2.

– De flesta tror att personer som dricker mycket sött också går upp i vikt, och att det är extrakilona som ökar risken för hälsoproblem som hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Vår studie visar att risken för dessa sjukdomar ökar på grund av högt sockerintag, oavsett om kvinnan lägger på sig eller inte, säger Christina Shay, forskningsledare för studien.

Nu varnar forskarna för sötade dryckers negativa hälsoeffekter, och understryker att den ökade risken för sjukdom inte alltid syns utanpå kroppen.

Källa: Webmd.com

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
Annons

Annons
Annons
Annons
Allt om trötthet

Laddar