Annons

7 bevis på att smarta människor går och lägger sig i tid

Har du blivit kallad tråkig eller barnslig bara för att du går och lägger dig tidigt? Här har du 7 klockrena svar på sådana enfaldiga påståenden.


Att krypa till kojs tidigt är inget att skämmas över, tvärtom!

1. Du blir trevligare

Det är ingen tillfällighet att vi ofta frågar folk som beter sig tjurigt om de är trötta – det är nämligen vetenskapligt belagt att vi har lättare att tappa humöret när vi är trötta. Och det gynnas ingen av. Går vi långa perioder med för dålig sömn kan vi till och med drabbas av ångest och depression.

2. Din chef kommer gilla dig

Bara för att du sitter där vid skrivbordet betyder det inte att du faktiskt är DÄR, fullt ut åtminstone. Studier har uppskattat att anställda som sover dåligt kostar sina arbetsgivare ungefär 11,3 arbetsdagar varje år i minskad produktivitet.

3. Din hälsa blir bättre

Sömnbrist har länkats samman med allt från hjärtproblem, övervikt, högt blodtryck, stroke och diabetes. Antikropparna reduceras, vilket innebär försvagat immunförsvar. Forskning tyder också på att du lever kortare om du inte sover ordentligt.

4. Du ballar inte ur av stress

Stress suger alltid, men det suger ännu mer om du är trött. Då orkar du inte mentalt hantera stressiga situationer, som du annars hade kunnat förbise.

5. Du orsakar inte olyckor på jobbet

På Harvard har forskare räknat ut att sömnsvårigheter leder till 274 000 arbetsplatsolyckor och misstag varje år i USA, vilket beräknas kosta 31,1 miljarder dollar (254 miljarder kronor). Totalt kunde 23,7 procent av alla kostnader för olyckor och misstag relateras till sömnbrist.

6. Du jobbar inte i onödan

Alla har nog försökt plugga eller göra något jobb sent på kvällen, och insett att det är bäst att lägga ner efter att ha läst samma sida 17 gånger utan att fatta något. Det beror helt enkelt på att trötthet påverkar din förmåga att fokusera och behandla saker i ditt så kallade arbetsminne.

7. Du har bättre omdöme

Det är inte bara alkohol som får dig att fatta dåliga beslut, även trötthet gör det. Dålig kombination, med andra ord. En studie visade att deltagare som var trötta hade mycket svårare att fatta beslut i moraliska dilemman än de som var utvilade.

Annons

 

Alla vet att sova är det bästa som finns. Nu blev det bara ännu tydligare!

Källa: Psychology today

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…