FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

11 saker du INTE ska säga till någon som är utbränd

25 aug, 2017 
https://image.mabra.com/image-6444565?imageId=6444565&width=1320&height=689
Anna Carsall
Inte säga till utbränd.
Här är 11 vanliga saker som utbrända ofta får höra av anhöriga, kollegor och bekanta. Och som bara ökar stressen.
Annons

Har man inte själv varit utbränd är det naturligtvis omöjligt att föreställa sig hur det är. Därför är det så viktigt att vara medveten om att ”jag kan bara ana hur det känns” när man möter människor som är med om något som man själv aldrig varit. Annars riskerar man att säga saker som känns dömande och förminskande för den andra – även om det inte alls är ens mening.

Samtidigt ska man inte vara rädd för att säga eller göra ”fel”, då riskerar man att hamna i ett läge där man slutar höra av sig eller undviker att ställa frågor om hur den andra mår. Därför, för att du ska känna dig trygg som vän, kollega och anhörig, kan den här listan vara en hjälp på vägen.

Råden är hämtade från mina egna erfarenheter, när jag var utbränd för 15 år sedan, intervjuer jag gjort med personer som varit utmattade samt psykologer som jobbar med utmattningssyndom.

Läs om min egen historia här: 8 saker jag lärde mig av att vara utbränd

Annons

11 saker du INTE ska säga till någon som är utbränd

1: ”Är du utbränd, du som ser så pigg ut?!”.

Troligen är det här ett försök att muntra upp, men det får en tvärtom-effekt. Som utbränd får man tyvärr ofta bemöta folks okunskap, och man kan känna sig misstrodd och ifrågasatt.

Kom ihåg: Det syns ofta inte utanpå när någon mår dåligt inuti. Var medveten om att du inte kan särskilt mycket om utbrändhet, du vet inte hur det är. Ställ öppna frågor istället: Hur mår du? Hur har du det?

2: ”När jag är trött brukar jag…”

Vi lever i en kultur där vi är extremt lösningsorienterade. För att vi själva ska känna att vi har något att komma med hamnar vi ofta i ett läge där vi försöker komma med ”goda” råd och tips. Men det enda som händer är att den som är utbränd känner att du saknar empati, och inte själv fattar hur lite du kan om det här.

Kom ihåg: Ibland i livet hamnar vi i situationer där det inte finns några lösningar. Sorg, utmattning, depression och andra svåra tillstånd kan inte ”lösas”. Istället är det helt andra fokus som ofta fungerar: Att lyssna och acceptera att läget är precis som det är. Våga bara finnas där och ta emot. Lita på att det räcker. Försöker man ”lösa” stark inre stress ökar bara stressen. Dessutom har utbrändhet inget med vanlig trötthet att göra. Man kan inte vila bort utbrändhet, det räcker inte att sova mycket eller träna – som man kan göra med vanlig trötthet. Vad ödmjuk inför din egen okunskap.

Annons

Läs också: Malin blev utbränd: ”Måstena tog aldrig slut”

3: ”Jag skulle gärna vilja byta med dig, tänk att få slappa hela dagarna!”

Det här är förbjudet att säga! Du bara visar vilken dålig koll du har, och hur empatilös du är. Som utbränd kämpar man ofta själv med skuldkänslor för att man inte kan ”göra nytta” längre, för att man måste vara sjukskriven. Ofta känner man sig misslyckad som inte ”pallar trycket”. Späd inte på de känslorna ännu mer!

Kom ihåg: Tänk dig att ha extrem mjölksyra i hela kroppen, sådär så att man knappt kan gå eller röra sig – hela tiden. Du vet inte om benen kommer lyda dig när du ska gå. Samtidigt som det kliar och pirrar innanför huden. Det är som om all energi sugits ut med en vakuumsug – i din hjärna och hela din kropp. Samtidigt som du har hjärtklappning, svettas och allt snurrar.

Tänk dig att inte kunna tänka, att glömma bort ditt personnummer, att inte kunna prata för att du inte minns orden. Att ha svårt att sova, att det känns som om du ska bli galen fast du inte orkar bli galen. Allt som du tänkt är du är borta. Ungefär så här kan det kännas att vara utbränd. Hur tror du då det känns att få höra ”faan vad gött du har det!”.

Annons

4: ”När ska du bli som förut?”

Det kan vara jättejobbigt att se sin vän, kollega eller partner – som varit så driftig och energisk bli som en skugga av sig själv. Och att det tar sådan himla lång tid att bli bättre?

Tänk på: Utmattning beror på att man varit för stressad under för lång tid. Det kan handla om månader, år eller en hel livstid. Det här sliter enormt på hjärnan och kroppen. Utmattningen kanske inte varat så länge, men den successiva vägen dit har ofta varit lång. Hjärnan och kroppen behöver lång tid på sig att läka. Att vara sjukskriven på heltid i fyra månader till ett år är inte ovanligt. Och man blir ofta aldrig som förut. Som utbränd är man ofta själv väldigt rädd för de här frågorna: Hur ska det bli sedan? Kommer det alltid vara så här nu?

Men hjärnan en enorm kapacitet till läkning. Även om de allra flesta blir mer stresskänsliga än innan utbrändheten. Det finns inte bara nackdelar med det. Meningen med livet är inte att vara supereffektiv. Finns där bara som ett lugnande stöd. Om den som är utbränd själv säger att det tar så lång tid så säg till exempel att: ”Det måste få ta den tid det tar, det viktiga är att du kan må bra igen”. När man känner sig förstådd och bekräftad känner man sig lugnare – och då går också tillfrisknandet snabbare.

Läs också: Trött, utbränd, eller sjuk – vad säger din kropp?

stress-dromtydning-jobb-angest

5: ”Jag sa ju åt dig att lugna ner dig. Varför lyssnade du inte?”

Ofta har man som vän eller anhörig sett vart det bär hän, långt innan personen blivit utmattad. Att hen kört på för hårt och varit uppstressad alldeles för länge. Och så har man kanske bara fått irritation tillbaka. Självfallet är det frustrerande när någon man bryr sig om inte lyssnar – och det kan vara lockande att säga ”vad var det jag sa” – med facit i hand.

Annons

Kom ihåg: Många som blir utmattade hamnar där för att de är för starka och envisa – för länge. Det är också vanligt att ha en prestationsbaserad självkänsla. Att då sakta ner på tempot kan kännas som en omöjlighet – eftersom man är förblindad av sin egen självbild där ens värde avgörs av hur mycket man presterar och räcker till åt allt och alla.

Dessutom fungerar inte hjärnan särskilt bra när vi är stressade. Vi tappar kontakten med oss själva och blir oemottagliga för välmenande råd. Det blir som ett tunnelseende där man far runt och släcker bränder. Då blir andras omtanke bara irriterande. Man har helt enkelt inte tid, uppfattar man det som.

Att ramla ner i en utmattning tvingar en att tänka om och ändra perspektiv. Det är först i efterhand man kan se hur blind man varit inför hur man mådde. Var där som ett lyssnande stöd bara. Ofta känner man som utbränd skuld för vad man utsatt andra för, också. Prata om att det ligger i hjärnans natur att stänga av när man är väldigt stressad, och att det viktiga ju är att det kommit en vändpunkt nu. Blir man inte utbränd riskerar man att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke istället. Man kan till och med dö. Förklara till exempel att ”Du finns ju kvar. Det är det viktiga för oss”.

Annons

6: ”Kommer du alltid ha så här lite energi nu tror du?”

Det är väldigt svårt att förstå hur det är att vara utbränd, om man inte varit där själv. För den som är utbränd är det ofta extremt skrämmande att plötsligt inte orka, att den energi som man trott varit gränslös visat sig vara begränsad. Ofta börjar man fundera mycket kring sin identitet: Vem är jag nu? Vad har jag för värde nu? Att då få höra frågan: Kommer du alltid vara sådan här? Är väldigt stressande.

Kom ihåg: Det kan vara hjälpsamt att ifrågasätta och prata om det här med energi. Hur ser vi egentligen på energi? Varför utgår många av oss ifrån att vi ska ha gränslös energi, vad kan det bero på? För det här är ju något som ligger i vår kultur, det är ingen sanning. Att bli utmattad kan bero på att man haft för mycket energi – att man därför kunnat pressa sig själv så hårt, så länge. Det kanske egentligen är mer normalt att ha lite mindre energi? Att känna att man behöver ta det lugnt med jämna mellanrum? Det rätta kanske inte ens är att ha energimängden man hade förut som ett önskvärt mål?

Annons

Läs också: Peronlighetsdragen som ökar risken för utbrändhet

7.”Orkar du vara ute och gå? Du som är utbränd….”

Vi har alltid bilder av hur saker och ting ska vara; hur en människa som har sorg ”ska” bete sig, hur en utbränd ”ska” vara och så vidare. Var medveten om dina egna föreställningar, det hjälper dig ifrågasätta dem.

Kom ihåg: Dels tar sig utbrändhet olika uttryck beroende på hur långt stressen har fått gå innan man dragit i bromsen, och dels får olika personer lite olika symtom. För vissa kan det mest märkas som ångest och svårigheter att tänka, för andra kan det mest slå på kroppen i form av oförmåga att kunna gå, hålla i saker, värk och så vidare.

En oerhört viktig del i tillfrisknandet är så kallad aktiv återhämtning. Det innebär att man ska göra saker som ger energi, i den mängd man orkar och som känns bra. Att vara utomhus dagtid och röra på sig i ett makligt tempo är en jätteviktig bit i rehabiliteringen. Man kan inte vila sig frisk från utmattning. Uppmuntra istället till lugna promenader, du kan vara en viktig hjälp för den utbrända att ta sig ut en stund varje dag. Gå tillsammans ibland, gärna i naturen. Tänk på att den som är utbränd får bestämma längd och tempo. När man går kan man också ofta ha väldigt bra samtal.  Det är något visst med promenader och ord.

Annons

8: ”Det var precis som när min granne blev utbränd. Hon fick kroniska hjärnskador”

Ofta kommer vi att tänka på egna exempel när vi pratar med någon som har det svårt. Det är helt naturligt eftersom hjärnan hela tiden söker efter referensramar, som den uppfattar liknar det som berättas för oss. Ibland kan det också bli så jobbigt för oss själva när någon vi tycker om mår dåligt – att vi försöker dämpa vår egen ångest, som väcks, med att antingen komma med förslag på lösningar eller dra upp exempel på liknande situationer.

Kom ihåg: Låt exemplen som kommer upp i huvudet få finnas där bara. Men agera inte på dem, berätta dem inte. Det kommer inte hjälpa din utbrända vän att få höra dem, tvärtom. Hur tror du det känns att få höra om andras elände, när man själv är vettskrämd för att aldrig bli bra igen? Dessutom orkar man ofta inte ta in så mycket information när man är utbränd, man känner sig lätt överbelastad i hjärnan. Håll tillbaka dina egna liknelser och exempel. Och lyssna istället.

Annons

Läs också: Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

9: ”Det finns en mening med allt”

Om du har den här livsåskådningen, och den hjälper dig i livet, så ska du självfallet behålla den. Men kom ihåg att det är ditt sätt att se på världen, det är ingen sanning. Andra, som inte tänker att det finns en mening med allt, har lika stor rätt till sin uppfattning. Ofta säger vi sådana här saker för att försöka trösta och inge hopp. Men ofta får det en tvärtomeffekt.

Kom ihåg: Att få höra att ”allt har en mening” när man har det svårt kan kännas som en verbal käftsmäll. Det är förminskande och oempatiskt att komma med sådana här påståenden. Det är inte alls säkert att allt har en mening. Och är man mitt i en kris känns det definitivt inte så.

Däremot behöver man efter hand söka nya meningar med livet (hur man ska vara, vad som är värdefullt och så vidare). Men det får komma successivt. I efterhand, när man tagit sig igenom en kris, kan man ofta se att man tvingats utvecklas, och att man genom det fått en större mognad, empati och ibland livsglädje. På det sättet kan man kanske kalla det för en slags mening. Men det är en helt annan sak än att kräva av sig själv att ”allt har en mening” när man är mitt i skiten.

Annons

10: ”Jag tror att utbrändhet egentligen inte finns”

Detta är förbjudet att säga! Även om kunskapen om utmattning ökat mycket så finns det fortfarande stor okunskap. Har man själv aldrig ens närmat sig känslor av ångest och orkeslöshet, och har en självbild som bygger mycket på att köra på, prestera och vara kapabel – så kan man bli dömande när andra mår dåligt.

Kom ihåg: Du får tänka vad du vill. Men var medveten om att du har dömande tankar. Utbrändhet, eller att må dåligt på andra sätt, har inget med svaghet att göra. Det kan hända vem som helst, dig också. Försök att inta en mer nyfiken och ödmjuk attityd. Fråga och lyssna.

Läs också: Psykologens 5 bästa övningar mot stress

11: ”Du ringer aldrig, har jag gjort något fel?”

I vanliga fall fungerar många vänskapsrelationer på det sättet att man hör av sig varannan gång. Man kan bli osäker och känna sig sviken när den andra plötsligt slutar att höra av sig, eller aldrig vill hänga med på fika eller göra andra roliga saker.

Annons

Kom ihåg: Ta inget av det som händer nu personligt. För det har inte med dig att göra. Din kompis vill ha dig kvar som vän, men har inte ork att ta några initiativ nu. Det är inte vanlig-läge längre som gäller. Som utbränd kan det kännas extremt stressande att ens behöva tänka på att man borde ringa någon eller att boka in tider då man ska ses. Ibland orkar man inte ens prata i telefon, eller svara på ett sms.

Som sagt: det handlar inte om dig – utan är ett symtom som ingår i att vara utmattad. Fråga hur personen vill att du gör, om det är okej att du ringer och frågar om hen vill följa med på promenader eller skickar ett sms någon gång i veckan som hen kan svara på när hen orkar. Det viktiga är att du finns kvar, var gärna tydlig med det. Tänk också på att det kan vara extremt jobbigt med ljud och intryck när man är utmattad, så det är kanske inte läge för stökiga fik, fester eller bio. Du kanske bara kan åka över till kompisen en stund, då och då? Ni kanske inte ens behöver prata, utan kan bara sitta och hänga en stund tillsammans? För samtidigt som man är helt slut behöver man träffa människor som bryr sig om en – det ökar lugnet. Ett annat sätt kan vara att boka in en träff, och vara tydlig med att din kompis får boka av precis innan – om hen känner behov av det. Alltså: Fråga, ha tålamod och häng kvar.

 

Testa vår kurs:

Annons