Annons

Annons

Högläsning bra även för de minsta

Läs för små barn!
Att läsa högt för riktigt små barn kan vara gynnsamt för dem, även om det kan vara svårt att få dem att fokusera. Bland annat kan de lära sig läsa och skriva snabbare samt få ett bättre ordförråd, enligt forskare.

Forskning visar att ju tidigare man börjar läsa för sitt barn desto bättre. Redan när bebisen är sex månader kan den koppla ihop bilder med ord, och de barn som föräldrarna läser högt för har också lättare att lära sig läsa och får ett bättre ordförråd.

Annons

– En del tycker kanske att man måste vänta till de är lite större och kan sitta stilla, men när de är riktigt små kan de inte förflytta sig så långt och de lär sig snabbt att det är en mysig stund, säger Anna Olsrud, barnboksbibliotekarien som brukar hålla i sagostunderna för bebisar mellan 5–12 månader på Arvika bibliotek, till SVT.

Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

Här hålls bokstund för de minsta en gång i veckan. Och det är inte bara mysigt – det hjälper också till med språkinlärningen.

– När de börjar förskolan säger pedagogerna där att de märker stor skillnad på vilka barn som man läst för. De har mycket lättare för att lära sig läsa och de har ett större ordförråd, säger Maria Wiman, som tillsammans med Anna Olsrud jobbar för att fler ska läsa även de riktigt små barnen, till SVT.

Läs också: Därför bär nästan alla mammor barnet på vänster sida

Att högläsning för barn ger resultat finns det flera forskningsrapporter om. Förutom att de lär sig läsa och skriva snabbare kan man se skillnader i språkbruk ända upp till årskurs 4, enligt Skolverkets rapport PRILS 2011.

Det kanske inte är så lätt att få en åtta månader gammal bebis att lyssna uppmärksamt på sagor – men mer går antagligen in än vi tror, även när fokuset tycks ligga någon helt annanstans.

– Ja, man har ju aldrig annars en så tacksam publik. Det är respons med en gång, och märker man att det inte fungerar får man hitta på något annat som fångar intresset, konstaterar Anna Olsrud för SVT och säger att det är en utmaning varje gång att läsa för så här små barn- mellan fem och tolv månader, men att hon ändå tycker det är en riktigt rolig stund.

Källa: SVT

Foto: Thinkstock

 

Rätt fett kan förbättra barns läsförmåga

Omega-3 ger barn bättre läsförståelse.

Läs också: Rätt fett kan förbättra barns läsförmåga

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…