Annons

Annons

Gravid och sugen på julbord? Här är julmaten du KAN äta!

Gravid och sugen på julbord? Här är julmaten du KAN äta!
Är du gravid under julen och undrar vad du kan äta? Det mesta faktiskt! Vi listar allt gott du kan mumsa i dig av under ledigheten.

Det är inte alltid lätt att hålla reda på alla kostråd som gäller under en graviditet. Nu är julbordens tid här och kanske är du osäker på vad du kan äta utan att det påverkar din bebis? Var lugn, det mesta är det fritt fram att njuta av.

Annons

Läs också: Gravid – vilken mat kan man äta?

Kål i alla dess slag

Brysselkål, rödkål och grönkål – alla supernyttiga tillbehör på julbordet. Packade med fibrer, viktiga mineraler och vitaminer. Tillagas ofta tillsammans med citrusfrukter, som också är nyttiga c-vitaminbomber.

Sill och lax

D- vitamin är extra viktigt att få i sig från kosten under vinterhalvåret. Därför är sill- och laxrätterna på julbordet riktigt bra för dig att äta då de även innehåller nyttiga fetter. Se bara till att fisken du äter är nyrökt eller nygravad (hemgravad funkar också bra) då vakuumförpackad kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria om de har förvarats i kyl längre än en vecka.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: Gravid – vad är farligt att äta och göra 

Nötter

Ett bra julgodis som är packat med nyttiga, fleromättade fetter. Bara att knapra på i alla olika smaker och former.

Några av julens klassiska maträtter bör du ändå vara lite uppmärksam kring. Men med lite omsorg så går det att äta även dem:

Charkprodukter

Det gäller dock främst de som levereras skivade från tillverkare som kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria – om de har förvarats i kylen längre än en vecka. Om de skurits upp från hel bit precis innan servering går de däremot bra att äta. Alltså: Köp det direkt från charkdisken istället.

Läs också: Experten: Så tränar du när du är gravid

Torkat kött

Genom att frysa in produkter som parmaskinka och salami i tre dygn innan du äter den tar du död eventuella parasiter (toxoplasma) och kan äta det obehindrat.

Sill istället för strömming

Strömming i olika slag är populärt på julbordet, men när den kommer från Östersjön och Bottniska viken innehåller den höga halter dioxin och PCB. Så satsa på sill istället och du sitter säkert.

Läs också: Höggravida mamman hyllas för sina gravidfoton

Ostbrickan

Det finns några ostar du bör undvika. Halvmjuka och mjuka mögel- och kittostar gjorda på både opastöriserad och pastöriserad mjölk kan i sällsynta fall innehålla skadliga halter av bakterien listeria. MEN hårdostar som man kan hyvla gjorda av opastöriserad eller pastöriserad mjölk går däremot bra att äta. Det gäller även färskost. All ost som har hettats upp, i till exempel gratäng eller sås, är också säkert att äta. Om du gillar mögelost kan du därför smälta och koka upp den med lite grädde för att sedan kyla – då har du en mjukost med god smak som är helt okej att äta.

Läs också: Gravid och vill gå ner i vikt? Så ska du tänka

Källa: Livsmedelsverket   Foto: IBL

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…