Annons

Annons

Forskare: Socker lika farligt för fostret som rökning

Socker kan skada fostret.
Enligt forskare gör socker och sötningsmedel stor skada för fostrets utveckling, och kan fördubbla barnets risker för sjuklig fetma.

Fler dåliga nyheter för sockerindustrin. Och för alla gravida med söt-cravings…

Om du ser en gravid kvinna sitta och ta ett bloss på en uteservering är du nog inte ensam om att höja på ögonbrynen. Men hur många bryr sig om hon dricker en läsk?

Annons

Jämförelsen kan låta överdriven, men enligt forskare kan sockerkonsumtion skada fostret mer än man tidigare trott i den senare utvecklingen. Precis som passiv rökning kan skada omgivningen kan ”passivt socker” påverka barnets omsättning och öka risken för fetma i framtiden.

Läs också: Därför bör gravida äta en bit choklad – varje dag

Förutom att barnet får i sig socker via mammans blod, så fortsätter sockerflödet senare genom bröstmjölken och vidare upp i åldrarna med vällingen (som ofta innehåller tillsatt socker) och juice.

En amerikansk studie gjord av US Centers for Disease Control and Prevention följde 1189 småbarn i över sex år. Man kunde då se att de barn som fått sockerrika drycker tre gånger i veckan från 10-12 månaders ålder löpte dubbelt så stor risk att bli sjukligt feta.

Sötningsmedel och fruktos är sockertyper som blivit alltmer populära de senaste åren, och som är stora bovar i dramat. Bland annat visar en studie från University of Oklahoma Health Sciences Center att fruktos är den enda sockertypen i bröstmjölk som kan kopplas till fetma hos småbarn.

Läs också: Dålig luft kan ge gravid-diabetes

Och vad sötningsmedel anbelangar – en kanadensisk studie på över 3000 kvinnor visade att de som drack lightläsk under graviditeten fördubblade barnets risk att bli överviktigt.

Michael Goran, professor i preventiv medicin och pediatrik, och Emily Ventura, författare och nutritionist, skriver i en debattartikel i australiska The Age att passiv rökning har fått stor uppmärksamhet sedan det blev en känd hälsofara – nu tycker de att det är dags att det ”passiva sockret” får samma uppmärksamhet.

Fostret bestämmer trots allt inte själv att det ska få i sig socker, inte heller den ammande bebisen eller barnet som får en flaska välling. När barnet blir så pass gammalt att det själv kan bestämma vad det ska äta och göra informerade val är det ofta försent, skadan är redan skedd.

Vilken mängd socker det handlar om nämner dock inte forskarna.

Källa: The Age, Washington Post

Foto: Thinkstock

 

Så tränar du säker när du är gravid – PT:n bästa tips

Läs också: Så tränar du säker när du är gravid – PT:n bästa tips

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…