Annons

Annons

Nej, att äta moderkaka hjälper inte mot järnbrist

Att nyblivna mammor äter sin egen moderkaka för att få i sig järn och vitaminer är trendigt. Men helt onödigt, visar en ny studie...


Placetofagi – eller att äta upp sin egen moderkaka efter förlossningen sägs göra underverk för mammans hälsa. Bland annat ska det ge en bättre mjölkproduktion, högre järnvärden och massor av energi. Och eftersom nästan alla däggdjur äter upp sin moderkaka efter att ha fått ungar borde även människan göra det, menar förespråkarna.

Annons

På olika sajter kan man få tips om hur moderkakan ska ätas för bästa effekt, till exempel kan den ätas rå, mixas med fruktjuice eller vodka(!), tillagas med rödvin och grönsaker eller torkas till pulver. Men det finns än så länge inga studier som visar att det är bra för hälsan att äta upp moderkakan.

Enligt en pinfärsk studie är placetofagi inget effektivt  sätt att få upp sina järnvärden efter förlossningen. Det varken förbättrar eller försämrar järnvärdet. I studien fick testpersonerna antingen kapslar med torkad moderkaka eller ett sockerpiller.

Man såg ingen skillnad i järnupptag hos de två grupperna. Även tidigare studier har kommit fram till samma slutsats – och man har inte heller sett att placentofagi ger mer energi eller bättre mjölkproduktion.

Källor: The Journal of Midwifery & Women’s Health, SvD

Illamående som gravid – ett gott tecken

Illamående som gravid är bra

Läs artikeln här: Därför är det ett bar tecken att vara illamående som gravid

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…