Annons

Annons

Forskare: Bästa sängtiden för friska och smarta barn

Forskare: Bästa sängtiden för friska och smarta barn

När är bästa tiden att natta barn? Nu har forskarna kommit fram till ett svar genom att studera sovtider och barns utveckling av hjärnan.

Barn har oändliga mängder energi och att få dem att somna i rimlig tid kan ibland kännas nästan omöjligt. Men även om ett par timmars förlorad sömn kan verka ofarligt kan det vara betydligt mer skadligt än du tror.

Annons

Studier visar att barns kognitiva, emotionella och fysiska utveckling gynnas av att barnet går till sängs tidigare. Så vad exakt betyder då tidigare?

Den mest hälsosamma läggdags-tiden för barn är, enligt forskning, från klockan 18.00 på kvällen till klockan 21.00. Inte senare än 21.00 bör alltså barnet ha somnat.

Läs också: 11 saker du aldrig skulle göra innan du fick barn

Räkna ut tiden

En amerikansk vetenskaplig studie gällande barns sovtider visade att barn i åldern 7 till 11 år som gick till sängs bara en timme tidigare fem nätter i veckan både var betydligt piggare och mer koncentrerade i skolan.

Gilla MåBra på Facebook

För yngre barn är fördelarna ännu större. En nyligen genomförd studie av 18 månader gamla småbarn visade att tidigareläggning av sängtiden gav både bättre motorik, språk och social funktion.

Givetvis spelar barnets ålder och andra faktorer in för att räkna ut den optimala sovtiden. Den amerikanske barnläkaren Marc Weissbluth föreslår följande teknik:

  • Försök att lägga ditt barn 20 minuter tidigare ett par nätter i rad och se vad som händer. Om barnet somnar lätt, är chansen stor att han eller hon bör gå till sängs tidigare.

Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

olyckligt-barn

Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

Källa: Woman´s Day
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…