Hantera partners ex: Terapeutens råd – så gör du
Om du träffar din partner i mogen ålder går det inte att undvika att ni båda har bagage med er in i relationen. Ni har ju båda levt många år på varsitt håll. Tidigare relationer är ofta en del av bagaget.
Ibland kan dessa ställa till det i den nya relationen. Parterapeuten Mette Rosenvel menar att det är viktigt att förlika sig med att exfruar och expartners är en del av paketet.
– Även om vi inser det kan det vara svårt att känslomässigt hantera att den man älskar tidigare har älskat och åtrått en annan kvinna. Det kan leda till en irrationell svartsjuka på det som varit. Men om man vill få sin nya relation att fungera är det viktigt att acceptera sin partners förflutna, säger Mette Rosenvel.
Från svartsjuka till trygghet
Ibland är dock expartnern inte enbart en del av det förflutna utan även närvarande i nuet och den nya relationen. Det kan vara en utmaning, särskilt i början när parrelationen är extra sårbar.
– Du behöver känna dig trygg för att en kärleksrelation ska kunna fungera. Du behöver känna att du är den viktigaste kvinnan i din partners liv och att du kan lita partnern. Om exet får för stort utrymme kan du börja tvivla på det. Svartsjuka uppstår när du är osäker på dig själv eller tvivlar på att din partner älskar dig, säger Mette Rosenvel.
Skulle din partner hellre vara med sitt ex?
När svartsjukan kommer smygande kan du börja fundera på om du är lika vacker som partnerns ex. Om det var din partner som blev lämnad kan du spekulera i om förhållandet är avslutat för din partners del. Eller att hen skulle föredra att vara tillsammans med sitt ex om det var ett alternativ.
Om du känner dig osäker på din partner är det viktigt att prata med hen om det. Det hjälper inte att låtsas som ingenting och försöka leva med det. Då växer sig osäkerheten och svartsjukan större.
– Du behöver prata med din partner om svartsjukan. Det kan lugna dig att få veta vad din partner tänker. Det förutsätter dock att du förmedlar din osäkerhet på ett bra sätt. Undvik att klandra och misstänkliggöra. Ta kontroll över din osäkerhet och svartsjuka. Det gör du genom att berätta för din partner vad det gör med dig istället för att anklaga och förbjuda kontakt med sitt ex. Säg istället något i stil med: ”Jag har märkt att jag blir osäker på vad du känner för ditt ex.” Eller: ”Jag är osäker på om jag kan leva upp till det som ditt ex står för.”
Konflikter kan leva vidare efter seperationen
Vissa kärleksrelationer slutar på ett tråkigt sätt med massor av konflikter som lever vidare efter uppbrottet. Kanske äger partnern fortfarande ett hus tillsammans med sitt ex, som de har svårt för att få sålt. Eller kanske har de gemensamma barn vilket gör att de måste fortsätta att ha med varandra att göra.
– Konflikter med ex kan vara väldigt dränerande för ert förhållande. Din partner känner kanske ett stort hat till sitt ex. Hat är en väldigt stark känsla – lika stark som förälskelse, bara med motsatta förtecken. Om din partner hatar sitt ex finns det fortfarande mycket känslomässig energi bunden till den tidigare relationen. Det kan vara destruktivt för ert förhållande, säger Mette Rosenvel.
Kan känna sig kränkt från förhållande med exet
Hat och vrede är typiska uttryck för att partnern känner sig djupt kränkt i förhållande till sitt ex.
– Det är viktigt att din partner bearbetar sina upplevelser och känslor så att det går att avsluta det gamla förhållande och gå vidare utan att ha känslor i kläm. Ibland är det nödvändigt med terapi, men det kräver naturligtvis att partnern själv är inställd på det. Snacka om situationen, men stanna på din planhalva. Säg till exempel att din partners ilska påverkar dig och er relation och att du behöver att partnern bearbetar den, säger Mette Rosenvel.
När det gäller konkreta konflikter råder parterapeuten dig att prata med din partner om hur det går att hantera konflikterna. Utan att du lägger dig i dem.
– På ett mer allmänt plan kan du kanske komma överens med din partner om att minimera kontakten med exet. Så att de endast har kontakt via mejl, när det är absolut nödvändigt. Vid vissa lägen kan det också hjälpa att involvera en neutral tredje part, till exempel att all kontakt sker genom en advokat.
Partnerns ex kan verka hämndlysten
Enligt Mette Rosenvel kan man lätt glömma att det alltid finns två sidor av myntet. Din partners ex kanske kan verka hämndlysten och orimlig, men det finns nästan alltid en annan bild av exet som din partner kanske inte förmedlar.
– Saker är sällan svart-vita. Det är i regel inte en god person och en ond person i en kärleksrelation. Om du ser på partnerns ex som hämndlysten så handlar det kanske om att personen är sårad och olycklig. Om du istället ser beteendet som uttryck för jobbiga känslor kan du se mer nyanserat på utmaningarna som din partner har med expartnern. Genom att ta fram empatin för exet så kan du undvika att elda på konflikten. Det kan till och med förebygga att konflikterna växer, säger Mette Rosenvel.
När din partnern är nära med sitt ex
Det är inte alla relationer som slutar på ett tråkigt sätt med konflikter och hat. Det finns relationer där parterna fortsätter att stå varandra nära även efter uppbrottet. Relationer där de romantiska känslorna och åtrån har tagit slut, men där vänskapen består. Kanske sover din partner över på soffan hos sitt ex efter julfirandet med de gemensamma barnen. Eller kanske bjuder med exet på en konsert eller på middag. Det kan väcka svartsjuka om din partner har en nära relation till sitt ex. Du kan känna sig osäker på din partner, känna dig utanför och få en känsla av att partnern trots allt inte är färdig med exet.
– Det kan vara en bra idé att träffa din partners ex och ibland vara med när de ses. Det är viktigt att som ny partner bli involverad så man inte känner sig exkluderad. Att få möta exet kan ta död på svartsjukan eftersom man på så sätt avmystifierar deras relation och kan konstatera att det inte handlar om sex och romantik utan om vänskap som man också kan vara en del av. Och så kan man dessutom glädja sig över att ens partner har en bra relation till sitt ex. Det gör livet betydligt lättare än om relationen är fylld av konflikter, säger Mette Rosenvel.
Utnyttjad av sitt ex
Ibland kan man känna frustration och ilska när man upplever att partnern blir utnyttjad av sitt ex. Din partner kanske släpper allt hen har för händerna varje gång exet ringer för minsta lilla problem i deras tidigare gemensamma hus. Det kan vara så de gjort många gånger de senaste åren och ingen av dem funderar ens över det. Det finns också situationer där din partner hjälper sitt ex på grund av dåligt samvete över att ha lämnat förhållandet. Exet kanske ger sken av att vara hjälplös och att det är synd om hen på grund av levnadsförhållande eller kanske på grund av din och din partners lycka. Genom att hjälpa sitt ex kan din partner döva sitt dåliga samvete. Det är inte säkert att din partner ens är medveten om anledningen till att hen hjälper sitt ex. Om du påtalar att din partner alltid rycker ut så fort exet ber om hjälp kan du själv berätta för din partner att du blir svartsjuk.
– Om du inte kan acceptera att din partner hjälper sitt ex så mycket behöver du sätta gränser genom att berätta att du blir ledsen när det läggs så mycket tid på att hjälpa till där. Och att de behöver hitta andra sätt att umgås. Bestäm tillsammans vad ni tycker är ok. Du måste kunna prata med din partner om det är problem med exet, utan att bli avfärdad. Om du är trygg med din partner kan ni prata om exet och du kommer att få stöd, säger Mette Rosenvel.
Råd från parterapeuten om hur du förbättrar din relation
Detta kan du göra:
- Ta ansvar för dina känslor.
- Prata med din partner om dina känslor när du är osäker, bekymrad, svartsjuk eller arg.
- Stanna på din planhalva. Undvik att kritisera eller klandra partnern.
Detta ska du undvika:
- Om partnern får ha kontakt med sitt ex.
- Hur din partners ex uppför sig. Du kan inte påverka det.
Detta kan du och din partner förhandla om:
- Hur ni båda kan vara ok med partnerns relation till sitt ex.
- Hur ofta exen ska träffas.
- Hur ofta ni båda träffar partnerns ex.
- Hur ni kan tillgodose bådas behov.
Avundsjuk på din partners barn?
Det är inte endast partnerns ex som kan skapa problem i er relation. Det kan även barn från den tidigare relationen. Det kan till exempel finnas situationer där du irriterar dig över partnerns sätt att vara med sina barn.
– Det är sällan en bra idé att lägga sig i hur partnern uppför sig med sina barn. Så välj dina strider med omsorg. Först och främst kan det vara bra att fundera över varför du blir irriterad. Blicka inåt istället för att klandra och kritisera. Utgå från dig själv och fråga: Varför blir jag irriterad? Kanske handlar det om att du saknar den förtrolighet som partnern har med sina barn snarare än att du är irriterad över sättet att vara med dem? När du har rett ut det kan du istället fokusera på att bli mer förtrolig med din partner, säger Mette Rosenvel.
– Irritation kan också uppstå till exempel när partnerns tonårsdotter stökar till hemma och du blir irriterad på att hon inte får en tillsägelse att städa upp efter sig. Vid sådana tillfällen kan du komma överens med din partner om att ni sätter upp gemensamma regler för hemmet. Det är inte detsamma som att lägga sig i eftersom det handlar om att skapa regler för ert gemensamma hem, fortsätter Mette Rosenvel.
Avundsjuka kan uppstå kring barnen om du känner partnern och exet har ett särskilt band på grund av det. Kanske känner du att du som ny kärlekspartner aldrig kommer att få en likadan relation till barnen.
– Erkänn för dig själv att du är avundsjuk. Det kan hjälpa dig att nyfiket betrakta din avundsjuka. Vad säger den dig om dig själv? Genom att vara nyfiken kan du förstå vad du saknar i ditt liv. Kanske säger avundsjukan dig att du saknar egna barn och att du genom tillåta dig att sörja detta kan komma vidare och släppa din avundsjuka, säger Mette Rosenvel.
LÄS MER
5 sätt att hantera narcissister under julen