Annons

Annons

WHO: Så här mycket protein behöver du

Börjar proteinfrossan att lägga sig? De flesta av oss behöver inte äta mer i form av tillskott. Kolla hur mycket du behöver här!


De flesta av oss behöver egentligen inte äta mer protein än vi redan gör, varken för att bygga muskler eller för att hålla vikten, säger Erik Hemmingsson, forskare i metabolism på Karolinska institutet.

Annons

Enda undantaget är äldre eftersom de lättare får näringsbrist för att aptiten tryter. För äldre över 65 gäller att proteinet ska utgöra 15-20 procent av det dagliga energiintaget. För vuxna och barn gäller att 10-20 procent av det totala energiintaget ska utgöras av protein.

Gilla MåBra på Facebook

Så mycket behöver du

WHO rekommenderar 0,75 gram protein av god kvalitet per kilo kroppsvikt. För en vuxen motsvarar det cirka 50-60 gram protein per dag. Äter man sunt och varierat får man oftast i sig mer än så via den dagliga maten. Proteiner är nödvändiga för cellerna, tillverkningen av hormoner och för immunförsvaret. Våra muskler består huvudsakligen av protein.

Istället för pulver

Naturligt protein från växtriket är hälsosammare än pulver och det är svårare att få i sig för stora mängder av det.

En fullkornsmacka med jordnötssmör eller hummus gjort på kikärter är två bra exempel på proteinrika mellanmål som kan ersätta en proteinyoghurt eller bar.

Man kan också baka egna bars utan proteinpulver och i stället använda nötter, frön, jordnötssmör eller kokosolja samt torkade bär och frukter.

 

Läs även: Så får du i dig protein – utan att äta kött

 

Källa: Livsmedelsverket

AV: Cecilia Helle

BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…