Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Vuxenmobbning - så hanterar du den

14 dec, 2009 
Annons

Mer än 300 000 svenskar mobbas av sina arbetskamrater. Tre fjärdedelar av dem av dem är kvinnor. Kristina Östberg, chefskonsult och författare till boken Mobbning på arbetsplatsen – handbok i konsten att slå tillbaka, ger sina tips på hur du kan hantera mobbningen.

  • Säg ifrån direkt när en kollega fäller en nedsättande kommentar om dig. Det är oerhört viktigt för självkänslan. Fråga något i stil med ”hur tänker du när du säger så?”. Många mobbare vacklar när man lugnt och sakligt ställer en motfråga. Agera aldrig när du är arg eller upprörd.
  • Lägg ansvaret på mobbaren. Lyssna på vad han eller hon säger och svara korrekt. Luta dig bakåt och inte framåt som när du inte förstår och säg: Tråkigt att du tänker så. Tråkigt att behöva säga detta till dig, men du försöker väl inte få mig att känna mig skyldig?
  • Var tyst, vänta ut mobbarens svar. Tryck tungan mot gommen, fortsätt att vara lugn och saklig vad mobbaren än säger.
  • Ta upp mobbningen med din chef, förutsatt att han eller hon inte också mobbar. Beskriv lugnt och sakligt vad det är som du är utsatt för. Säg att arbetsmiljön inte är bra för dig och be chefen förbättra den psykosociala arbetsmiljön.
  • Vänd dig till personalavdelningen, din fackförening, företagshälsovården och/eller ditt skyddsombud.
  • Skriv upp datum och klockslag när du blir utsatt för mobbning och vilka samtal du har haft med chefen. Spara anteckningarna som bevis om det skulle behövas.

Av Charlotta Lindell

Läs mer om vuxenmobbning i MåBra nr 10/09.

Annons