Annons

Annons

Viveca Lärn om oron: Kan bli helt blind

Viveca Lärn om oron: Kan bli helt blind
Populära författaren Viveca Lärn fick grön starr och blev blind på ena ögat. Nu är synen på det friska ögat också i fara: "Det är rätt mycket ångest", säger Viveca Lärn till Expressen.

Viveca Lärns böcker har en speciell plats i svenska hem. Inte minst sedan böckerna om ”Saltön” blivit folkkär TV-serie med färgstarka karaktärer i västkustmiljö.

Författaren drabbades för några år sedan av ögonsjukdomen glaukom, som tidigare kallades grön starr. Vid 70-års ålder blev hon helt blind på ena ögat när hon trillade i en stentrappa och fick en vass kant i ögat.

Annons

Läs också: Så undviker du stressade ”datorögon”

Ett tragiskt besked som hon tog emot med lakonisk humor.

– Jag låg inne i en månad och opererades flera gånger, men synen gick inte att rädda. Läkaren var ledsen och jag sa ”Men herregud, jag har sett jättemycket roligt på det ögat i 70 år, så det är okej”, berättar hon för Expressen.

Viveca Lärn, 73 har drabbats av grön starr. Bild: IBL

Rensar i lådorna

Men sjukdomen finns kvar även i det ”friska” ögat och Viveca Lärn är beredd på att det kan bli sämre.

– Det är rätt mycket ångest. Jag försöker se till att jag, om jag mister synen helt, inte har alla dessa röriga lådor överallt. Har jag tur får jag behålla synen på det seende ögat och då är det så klart ändå bra att jag har städat i mina lådor, menar hon.

Läs också: MS-drabbade Susanne: ”Märkte något väldigt fel”

Eftersom synen blivit sämre har författaren insett att hon måste konsumera böcker på nytt sätt. Viveca Lärn har talat in ljudböcker själv men aldrig lyssnat på andras. Det har hon tänkt att börja med nu.

Från Saltön. Per Myrberg, Tomas Von Brömsen, Hanna Bogren, Ulla Skoog, Anki Larsson. Bild: SVT

Ny säsong av Saltön

Förutom oron för den sviktande synen berättar Viveca Lärn att formen annars är bättre än på länge. Sedan ett år tillbaka går hon regelbundet långa promenader till gymmet där hon tränar. Det har fått avsedd effekt.

– Man får rutiner och det är underbart för kroppen naturligtvis. I och med att jag tränar så mycket hänger även kosten med och jag blir noggrannare med allting, säger hon till Expressen.

Läs också: Christina: ”Endometrios blir hela samhällets sjukdom”

Sommaren kommer Viveca Lärn att tillbringa i Lysekil. I augusti börjar fjärde säsongen av ”Saltön” sändas i SVT.

Viveca Lärn har tidigare berättat att just Saltön är ett hopkok av det Bohuslän som hennes släkt kommer från.

– Den är en blandning av Skärhamn, Marstrand, Hjuvik, Kungshamn och Strömstad, miljöer som jag tycker om och så har jag blandat in mycket fantasi, har hon berättat för GP.

Romanserien om Saltön började med ”Midsommarvals”, 1999 och den sista boken i serien ”Halta hönans hotell” kom 2016.

 

Vad är Glaukom?

Glaukom, eller grön starr, är en sjukdom som drabbar ögats synnerv och som gradvis ger sämre syn. Sjukdomen kan delas in i två varianter. Den vanligaste är kronisk- eller öppenvinkelsglaukom som innebär att ett ökat tryck inne i ögat orsakar skador på näthinnan. Skadorna ger ett långsamt krympande synfält och utan behandling kan man bli blind. Har man en förälder eller ett syskon som har öppenvinkelglaukom bör man kontrollera sitt ögontryck regelbundet efter att man har fyllt fyrtio år. På så sätt kan sjukdomen upptäckas tidigt.

Akut- eller Trångvinkelglaukom  innebär att trycket i ögat har ökat på kort tid. Ögat kan bli rött och smärtan påtaglig. Det kan även orsaka direkt illamående och kräkningar.

Källa: Expressen , 1177 vårdguiden

AV: Henrik Högström  Foto: IBL

 

Ny studie: Kaffe kan orsaka ögonsjukdom

Ditt kaffesug kan vara medfött!

Läs också: Ny studie: Kaffe kan orsaka ögonsjukdom

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…