Annons

Annons

Vill jag verkligen ha ett barn till?

Fråga: Jag är en kvinna på 38 år som har man och två barn. Och nu har jag hamnat i ett läge där jag börjat längta efter ett barn till, men min man är inte alls inne på samma spår. Han tycker det är viktigare att vi har ork för dem vi redan har. Och han ser även fram emot att han och jag ska få lite mer utrymme för varandra om några år när barnen är större. Jag håller med om argumenten, men ändå finns den där längtan där… Snart är jag för gammal för att bli gravid, kan det vara något slags ålderskris? Hur ska jag ta reda på om jag verkligen vill ha ett barn till, om det är värt att försöka övertyga min man?

Annons

Sara A

Svar: Det är ganska vanligt att längtan efter barn ökar när man inser att det snart är för sent. Kanske kan man se det logiska i att inte skaffa ett till, men rädslan att man ska ångra sig sedan finns samtidigt där. Ofta säger den ena att den vill, medan den andra kommer med motargument – och därmed är diskussionen avslutad, för att sedan komma tillbaka igen. Och i det här finns en risk att tankarna och grubblerierna tar över utan att man kommer fram till ett beslut. Det enda som händer är att man missar nuet. Mitt förslag är därför att du och din man tar en ärlig och öppen diskussion. Försök att verkligen fundera igenom situationen och ställ upp för- och nackdelar med ett barn till. Det här hjälper er att ta ett verkligt beslut om att utöka familjen, låta bli eller avvakta ett tag, till exempel ett halvår. Det finns fördelar med att vänta lite, och under den tiden ska ni inte diskutera saken alls. Varje gång du tänker att du vill ha barn så säg till dig själv att ”vi har beslutat att avvakta, så då tänker jag inte på det just nu”. Självklart kan man inte skjuta upp beslutet i all framtid. Tanken med detta är att försöka komma vidare i era egna tankar och drivkrafter, som kan ha fastnat och behöver lite mer kött på benen än bara längtan.

Kerstin

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…