Annons

Annons

”ViktVäktarna lärde mig att njuta av mat”

När Sara fick barn firade hon mammalyckan med att äta och äta! Plötsligt visade vågen 26 kilo plus. På ViktVäktarna lärde hon sig ett nytt tänk som gjorde viktminskningen kul.

Sara Stenevad före och efter.

Sara Stenevad före och efter.

– För första gången i mitt liv ska jag unna mig allt jag suktar efter och strunta i vikten!

Annons

Så tänkte Sara Stenevad, 40 år, när hon hade fött sin son Theo för drygt två år sedan.

Sara var tidigare aerobicsinstruktör med fokus på gymträning och näringsrik kost. Hon var fitnesstjejen som plötsligt förvandlades till mysmullig bebismamma. Hennes sunda vanor hade bytts ut till soffkvällar och söt- och nötfrossor.

Gilla MåBra på Facebook

– Jag struntade i vad och hur mycket jag åt och jag hade alltid skålar med cashewnötter hemma som jag grävde i, berättar hon.

Sara åt av lycka. Hon ville inte sätta upp några gränser eller måsten för sig själv utan njuta fullt ut av den nya mammavärlden. När extrakilona smög sig på tog hon det med en axelryckning.

– Men det kändes konstigt att inte komma i mina gamla kläder längre. Och det tog emot på ett ovant sätt när jag gick uppför trappor och bar tungt. Jag hade ju slutat träna och orken försvann snabbt.

Så när Saras företag erbjöd sina anställda att gå en ViktVäktarkurs tyckte hon att det kunde vara värt att testa.

– Det gick trögt i början. Men vad gjorde det? Jag hade inte bråttom ner i vikt eftersom jag inte brydde mig så mycket om extrakilona.

Sara fängslades framför allt av det nya mat- och vikttänket som förmedlades på kursen. Och hon upptäckte att det var kul att hålla kalorikoll och räkna ProPoints.

– Jag är ingen siffernörd men det var väldigt sporrande att göra mina ProPoints-budgetar. Det var en utmaning att få kalkylerna att gå ihop, en kul tävling mot mig själv.

På köpet fick hon en viktminskning som gör henne förvånad.

– Hela 26 kilo har försvunnit – utan att jag känt att jag behövt anstränga mig! Allt handlar om att göra bra matval. Om jag är sugen på pizza kan jag välja goda ingredienser som inte är så feta.

– Om jag ska bort på fest och vet att det vankas fetsaker, kan jag kompensera med en god ”sparsoppa” till lunch så att det finns extra ProPoints att spendera på festmåltiden. Om jag är sugen på en grillad köttbit väljer jag bort pommes fritesen och tar ugnsrostade rot- och grönsaker i stället som inte ger några ProPoints alls.

Sara lärde sig också att man får äta allt och att man ska äta sig mätt. Hon insåg att man inte behöver frossa för att njuta – och att det sällan är njutbart att frossa.

– Någonstans i ens inre spökar samvetskvalen när man vet att man äter helt fel och inte har koll. ViktVäktarna lärde mig att äta så att jag njuter av maten. Nu vet jag att jag kan fortsätta att unna mig allt som jag suktar efter – och behålla vikten.


Saras smarta mattips

Spartips 1: Hitta dina egna kalorisnåla favoriter. Dem kan du ta till när du behöver spara in på exempelvis lunchen för att kompensera för en kaloririkare middag.

Spartips 2: Välj bara en rätt som ger flera ProPoints – dvs antingen kött (cirka 5 ProPoints) eller pasta/potatis (cirka 7 ProPoints). Ät rostade grönsaker/sallad/salsa (0 ProPoints) till ditt val.

Hitta stunder då du kan motionera. Jag promenerar tidiga morgnar innan familjen har vaknat. Det gäller att pussla in motionen så att den fungerar i ett stressigt vardagsliv.


Min goda sparsoppa

Det här är systrarna Voltaires fina tomatsoppa, lagom för 4 personer. Passar perfekt när man vill spara kalorier men njuta ändå!

 Ingredienser:

2 medelstora gula lökar, hackade

1 tsk olja

½ liter grönsaksbuljong

2 burkar krossade tomater

1 vitlöksklyfta

salt, peppar

½ kruka basilika, både blad och stjälk

½ dl vita bönor

ev red hot chiliflakes

ev 1 msk riven parmesanost

Gör så här:

Fräs löken i olja. Häll i buljong och tomater och koka 10–15 minuter. Tillsätt pressad vitlök, salt, peppar, basilika och bönor. Jag brukar toppa med lite red hot chili flakes (torrkrydda) för aningen sting. Koka 10 minuter till och stavmixa sedan slät. För lite lyxigare touch, servera med riven parmesan.

 

MåBra har inlett ett samarbete med ViktVäktarna. Läs mer här.


Läs mer:
Tabell med ProPoints: Så lätt väljer du rätt!
MåBra:s viktcoach Marie Tegnér: Riktigt smart!
Ner i vikt med ViktVäktarnas succéprogram


Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…