Drömviktsprogram: MiniMålsMetoden

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Så här enkelt äter du dig smal med MiniMålsMetoden!

Superstarta din viktminskning med MåBra:s nya fettbrännarprogram! Kostexperten Anki Sundin har tagit fram MiniMålsMetoden för dig som vill få snabba och bestående resultat. Utan större ansträngning!

Har du funderat över varför dina bantningskurer inte verkar fungera, varför du fortfarande dras med de där envisa extrakilona?  Kostexperten och näringsfysiologen Anki Sundin har kommit på svaret:

– Många väljer en diet som inte passar dem. När man försöker att följa en sådan kur kommer man förmodligen att rasa i vikt under tiden som motivationen är på topp och man följer anvisningarna strikt. Men så fort man släpper på tyglarna är man tillbaka i gamla matvanor och förkrympta fettceller växer snabbt till sig igen.

Den enda dieten som verkligen fungerar är den som man följer långsiktigt, menar Anki Sundin som föreläser och skriver böcker om bestående viktminskning, den senaste boken heter Optimal viktminskning 2/Minimålsmetoden (NGruppen förlag).

En effektiv diet måste smälta in i ens vardag, menar Anki. Den får inte vara svår och bökig, inte ställa för stora omställningskrav på vanor och rutiner. Därför har hon utvecklat sin minimålsmetod. Den skulle lika gärna kunna kallas frihetsmetoden.

– Jag är emot pekpinnar, förbud och krångel. Man ska inte behöva väga maten, räkna kalorier och points eller gå omkring med GI-tabeller i fickan. Man måste få äta som man vill. Det måste vara enkelt och trevligt att gå ner i vikt. 

Ankis metod bygger på sunt förnuft och magkänsla, det vill säga man äter när man är hungrig. Och man är fri att välja när, vad och hur:

Ät många gånger under dagen – eller bara några få

– Du måste inte äta var tredje timme som vissa dieter föreskriver. Minimålsmetoden bygger på att du antingen äter små mål flera gånger per dag. Eller ett par större portioner få gånger om dagen. Men måltiderna ska totalt sett ge dig mindre energi per dygn än tidigare.

Ät mackor, frukt och mycket kolhydrater – eller protein, fisk, ägg och inga kolhydrater.

– De populära lågkolhydratsdieterna har bevisad effekt men passar inte alla, säger Anki. För många känns det tråkigt att utesluta en hel livsmedelskategori ur kosten, och då kommer dieten inte att fungera i längden. Det är dessutom dyrt att leva på bara proteiner, och inte gynnsamt för miljön.  Men för den som trivs med en kolhydratsnål kost går det utmärkt att kombinera den med minimålsmetoden. Man måste inte äta kolhydrater för att få i sig näring och må bra.

Ät lätt och light eller bara naturligt

För många är smalmat, lätt- och lightprodukter lika med ”tråkmat”. Fullfeta produkter är ofta smakrikare – något att se upp med eftersom det stimulerar smaklökarna och får dig att vilja äta mer. Men för den som kan tygla sig är naturliga produkter som grädde, ost, smör och så vidare ibland bättre än produkter som innehåller inget eller lite fett.

Ibland ersätts fett med salt eller socker för att höja smaken. Sockrade produkter ska du undvika eftersom det stör blodsockerbalansen. Artificiellt sötningsmedel kan vara okej. Men bäst är att fasa ut allt sött ur kosten. Sötma är en aptitretare och stor viktfälla. 

Snåla på fettet – eller ös på!

– Fett är livsnödvändigt, näringsrikt och ger bra mättnadskänsla. Men samtidigt ger det mycket energi, det vill säga kalorier, säger Anki Sundin. Därför är det effektivt ur viktsynpunkt att hålla igen på fettrik mat som smör, ost, nötter, feta fisk- och köttprodukter. Men den som äter en fettrik kost kommer förmodligen att automatiskt minska sina portionsstorlekar på grund av den ökade mättnadseffekten. 

Ät dina måltider före klockan 18 – eller efter!

Ämnesomsättningen sjunker visserligen under natten och kroppen får svårare att hantera en höjning av blodsockret. Men vill du prompt ta ett nattmål – eller om du är skiftarbetare och måste äta då – så går det bra. Effekten på vikten är marginell. Men eftersom god sömn är viktig för vikten bör du fundera över varför du är så hungrig att det stör din vila. Förmodligen har du ätit för lite tidigare under dygnet. Bryt ovanan genom att äta mer mättande produkter under dagen och tidigare på kvällen. 

Ät en stadig frukost – eller drick bara en kopp kaffe

Studier visar att den som äter frukost har bäst förutsättningar att tappa kilon och hålla en hälsosam vikt. Men om frukost innebär ytterligare ett stressmoment i din vardag går det utmärkt att kompensera med ett näringsrikt mellanmål senare på förmiddagen.

Du kan välja att äta hemlagad mat eller färdig snabbmat

För vissa passar det bra att laga maten själv. Men färdig frysmat är ofta helt okej ur näringssynpunkt. Ha alltid sådan mat hemma. Det är alltid ett bättre alternativ till panikpizza och hamburgare.

MiniMålsMetodens viktiga M

Ät som du vill:

Många gånger eller få gånger per dag

Mycket kolhydrater eller lite kolhydrater

Mycket fett eller lite fett

Att tänka på:
Ät antingen små eller få portioner varje dag – den totala energimängden per dag ska minska!

Välj så näringsrik mat som möjligt vid varje måltid.

Välj så mättande mat som möjligt.

Undvik ”utrymmesmat”, det vill säga sådan mat som snabbt fyller ut din ”energikvot” för dagen med tomma kalorier, till exempel pizza, bullar, godis, chips.

Undvik sockrad mat och sötade livsmedel eftersom det kan stimulera smaklökarna och får dig att automatiskt äta mer. Socker höjer dessutom insulinnivåerna i kroppen som stimulerar fettinlagringen.

Undvik alkohol som hämmar fettförbränningen och får oss att lagra energi i fettcellerna.

Strunta i kalorier, GI-tabeller och fettprocent, känn i sället efter hur hungrig du är.

Minska den totala mängden mat som du äter per dygn:

Antingen genom att äta 2–3 gånger per dag och lite större portioner.

Eller genom att äta 4–6 gånger per dag och mindre portioner.

Se allt som måltider – en liten smörgås, några ostskivor, nötter eller apelsinklyftor. Om du inte kan motstå onyttig ”utrymmesmat” ibland, räknas detta som en av dina måltider denna dag!

Välj gärna mindre assietter eftersom stora tallrikar får oss att lägga upp större portioner.

Att tänka på:
Lär dig att skilja mellan hunger och sug.

Ät bara när du är hungrig.

Ät regelbundet och hoppa aldrig över måltiderna som du bestämt.

Kroppen behöver motion dels för att må bra, dels för att hålla vikten. Du behöver röra på dig för att göra av med energi (kalorier) och för att stimulera ämnesomsättningen, så att den håller sig kvar på en hög nivå och därmed tillåter en fortsatt viktnedgång.

 
MiniMålsMetoden steg för steg – klicka här

AV: Eva Boholm

Foto: Lennart Dannstedt

Dela på: