Annons

Annons

Vi blev sjuka av stress: ”Så sa våra kroppar i från”

Se vår starka film med röster från personer som drabbas av utmattning.

Sjukskrivningar relaterade till stress och psykisk ohälsa skjuter i höjden och de allra flesta som drabbas är kvinnor. I vår kampanj Den Dolda Stressen lyfter vi röster från personer vars historier inte syns i Försäkringskassans statistik. Vi har pratat med hundratals drabbade, ta del av deras starka ord i vår film:

Annons

 

De senaste fem åren har antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige mer än tredubblats. Så här kan det inte fortsätta! Därför har MåBra startat kampanjen Den Dolda Stressen. Här kan du läsa om nyheter och forskning kring stress, få tips och råd för att stressa ner samt läsa inspirerande livsöden om kvinnor som tagit sig tillbaka från utbrändhet. Och missa inte vår kurs Stressa ner – lev mer

Vänd trenden på mabra.com/stress!

 

Chefredaktör Liselotte Stålberg: Nu vänder vi den sjuka stresstrenden!

Tänk dig att du har sådan ångest inför att 
gå till jobbet att du gråter varje morgon. Föreställ dig att dina händer plötsligt slutar fungera. Tänk dig att du kämpar så hårt för att få det 
”perfekta livet” att du blir helt dränerad och inte orkar träffa folk längre. Eller att du drabbas av oförklarliga domningar och huvudvärk som aldrig vill släppa

Så har livet sett ut för MalinSofiaMervi och Sanna – fyra kvinnor som MåBra har skrivit om på sistone. Fyra ambitiösa, omtänksamma kvinnor som fallit offer för den skadliga stressen. De är inte ensamma. Under en vanlig månad är mer än 35 000 personer i Sverige sjukskrivna på grund av stress. 80 procent av dem är kvinnor.

Under mina elva år på MåBra har vi gjort mängder av reportage om kvinnor som gått in i väggen. Vi har gjort det för att belysa vad stress kan göra med oss och vilka omänskliga krav som kvinnor ibland utsätts för.

Men framför allt har vi velat visa att det går att ta sig ur den onda cirkeln, precis som Malin, Sofia, Mervi och Sanna gjorde. Vår önskan är att ingen ska behöva lida av onödig stress.

Därför berättar vi hela tiden om nya metoder som kan göra livet lättare.

Men på sistone har vi känt oss alltmer maktlösa. Trots alla nya rön om stressens baksidor fortsätter ohälsotalen att öka. Under de senaste fem åren har antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige mer än tredubblats.

Så här kan det inte fortsätta! Därför startar MåBra nu en kampanj för att öka medvetenheten kring stress. Vi vill ta fajten för alla kvinnor som går på knäna. Vi vill lyfta fram stressen i ljuset och göra vad vi kan för att hjälpa människor att minska den.

Här är några exempel på vad vi gör:

  • Vi har kartlagt svenskarnas dolda stress. 
Vi berättar mer om undersökningen här, men jag kan avslöja att kvinnor är mer stressade på sin fritid än män.
  • Vi publicerar en serie artiklar på temat för att öka kunskapen om stress och hur man kan skydda sig.
  • Vår psykolog Anna Bennich Karlstedt har spelat in korta filmer där hon delar med sig av enkla knep mot stress. Du ser dem alla på vår Facebooksida.
  • Dessutom har vi tagit fram en onlinekurs där vi samlat kraftfulla verktyg och metoder mot stress. Du hittar den här.

Har du förslag på andra saker vi kan göra? Mejla dina idéer till mig!

/Liselotte Stålberg, chefredaktör  
[email protected]

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…