Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Vem härskar över dig? Lär dig fulknepen!

23 feb, 2016 
De snor dina idéer, ger dig sluga komplimanger och himlar med ögonen.  Lär dig känna igen härskarteknikerna och slipp få självkänslan förstörd.
Annons

De kan finnas överallt, härskarteknikerna vars enda syfte är att manipulera, sätta på plats och förminska – hemma eller bland släkt och bekanta. Men oftast florerar de på jobbet.

– Det kan vara svårt att inse att någon härskar över en, eftersom han eller hon ofta gör det på ett subtilt sätt. Det kan räcka med ett ord i en mening för att det ska kännas som en tagg inombords, säger Elaine Eksvärd som är retorikexpert, författare och föreläser om ämnet.

Lär dig se mönstren

Vi tar ett exempel: Du sitter i ett möte på jobbet med chefen och några kollegor. Ni ska spåna idéer. Men när du lägger fram dina är det som om ingen hör vad du säger, du får ingen som helst respons. En liten stund senare presenterar din kollega samma idé, som sin egen – och alla tycker plötsligt att den är toppen.

Och där sitter du och känner dig förbigången, tillplattad och osäker, och undrar om du pratar för tyst eller om du la fram idén på ett trist sätt.

Annons

– Det här är ett mönster som kan bryta ner människors självkänsla. Och det är därför det är så viktigt att känna igen fulknepen. För då vet du att du inte ska ta det personligt, det är inte dig det är fel på. Däremot har du råkat ut för en person som använder sig av härskarteknik. Och han/hon är oftast inte ens medveten om det.

Det är viktigt att ha med sig i bakhuvudet att den som utsätter dig för det här troligen inte ens vet om det själv. Det gör att du slipper bli jättearg, upprörd eller ledsen, och kan ta upp problemet på ett lugnt och icke anklagande sätt.

– Det är mycket effektivare, eftersom härskaren då inte riskerar att hamna i försvarsställning.

Ta kommandot och gör det avslappnat. Säg: Men det var ju precis den idén jag la fram nyss, du kanske bara inte hörde? Då bryter du det outtalade mönstret, och alla i rummet får sig en tankeställare, utan att du för den delen verkar hotad. Händer det igen? Upprepa din reaktion, det kan ta tid att få ”gamla” hundar att sitta.

Annons

Elaine Eksvärd har själv utsatts för härskarteknik. Som när hon skulle hålla sitt premiärföredrag som kommunikationsansvarig på ett företag:

– Chefen presenterade mig genom att säga att jag hade något litet att säga om utbildningen. Jag blev nervös och kortade ner det jag skulle säga till nästan ingenting, säger hon.

Skillnad mellan kvinnor och män

Både kvinnor och män använder sig av härskarteknik, men oftast på lite olika sätt. Kvinnor kan vara mer subtila och använda sig av blickar och ansiktsuttryck. Som att titta menande på varandra när man säger något, ungefär som att: ”Åh, vad jobbig hon är.” Eller kanske du inte ens får ögonkontakt med den du pratar med, och du känner dig fel och osynliggjord utan att riktigt förstå varför.

– Män är ofta mer uppenbara i sina härskartekniker, de kan höja rösten eller ”lillgumma” sina kvinnliga kolleger.

Fulknepen kan ta sig uttryck på en mängd olika sätt.

Annons

– Kvinnor upplever oftare att de får i uppgift att koka kaffe, föra protokoll eller pynta och att de får mindre tid på möten.

Och de kan få höra att de är dominanta eller bitchiga om de vågar stå upp för sig själva och säga vad de tycker. Men blir du medveten om mönstren får du som sagt kraft att stå emot och hålla din självkänsla intakt.

”Sluta lillgumma mig, lilla gubben”

Försöker någon avbryta dig hela tiden, säg att det faktiskt var du som hade ordet nu och att personen får vänta. Om han höjer rösten, så höj din också. Förminskande ord som ”lilla gumman” kan bemötas med en tydlig markering att du inte vill bli kallad det, eller prova att säga ”lilla gubben” tillbaka – så härskaren blir medveten om hur töntigt det låter.

Står du upp för dig själv och får kommentarer om att du är dominant? Ta inte ansvar för det andra säger, utan bemöt det lugnt med motfrågan: ”Jaha, på vilket sätt då tycker du?”

Annons

Blickar är svårare att komma åt. Men var tydlig och ta upp det till ytan även här, säg: ”Nu upplever jag att ni ger menande ögonkast till varandra när jag pratar, är det något jag missat i det jag sa?”

Då blir deras beteende så uppenbart pinsamt, och det blir svårt att fortsätta utfrysningen. Tala också med din chef eller den som är fackligt ansvarig. Man ska inte acceptera att bli dåligt behandlad.

Det kan vara svårt att veta om det du upplever är verkligt eller om du tolkar in saker som inte finns. Hur ska man veta vad som är vad?

– Om du känner en dålig känsla en längre tid och inte kan sätta fingret på vad det är, då är du sannolikt utsatt. Ta dina upplevelser på allvar och försök bena ut vad det är som gör att du känner dig obekväm.

3 tips mot fulknepen!

1. Härskaren är ofta omedveten om sitt beteende, så tveka inte att ta upp situationen direkt.

2.  Gör det svårgripliga i situationen konkret, är det ett tonläge som är nedlåtande, en kritisk ogillande blick? Beter sig personen likadant mot alla, eller bara mot dig?

3.  Verka inte hotad eller förbannad, utan fråga lugnt och nyfiket hur härskaren tänker, och om hon/han är medveten om sitt beteende och hur det påverkar dig.

LÄS MER:

6 härskartekniker – och hur du stoppar dem

AV: Julia Collinius

BILD: Thinkstock

Annons