Annons

Annons

Pollenallergi kan vara orsak till trötthet

När ljuset och värmen äntligen kommer tillbaka är det många som känner ny energi. Men inte alla.

Fram med vårkläderna! Ut med cykeln! Putsa fönstren! När våren står på tå utanför fönstret och ljuset äntligen kommer tillbaka är det många som känner ny energi. Men inte alla.
Ungefär var femte person i Sverige har någon form av pollenallergi. Somliga får bara milda och tillfälliga besvär. Andra blir riktigt dåliga. Faktum är att symtomen för vissa allergiker kan påminna om influensa eller en elak förkylning – nästäppa, rinnsnuva, kliande näsa och ögon och trötthet.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Trötthet ett vanligt symtom vid pollenallergi


Pollenallergi är en slags överreaktion i vårt immunförsvar. Kroppen förväxlar ofarligt pollen med virus och bakterier och försätts i försvarsläge. Och precis som när du blir förkyld, blir du då trött och hängig. Dessutom kan det vara svårt att sova ordentligt, när näsan både rinner och är täppt samtidigt – du lägger dig trött och vaknar trött.
Till skillnad från en förkylning går allergibesvären inte över efter någon vecka, utan pågår så länge som du utsätts för det pollen du är allergisk mot. Därför kan tröttheten i värsta fall hålla i sig under längre tid.

Vad kan man göra?


Pollensäsongen är ingen efterlängtad tid för pollenallergiker. Men det finns flera receptfria läkemedel som kan lindra besvären.
Om du känner dig trött på dagen, om du har svårt att sova eller om besvären är extra jobbiga, bör du i första hand välja en anti-inflammatorisk nässpray. Nasonex är en anti-inflammatorisk nässpray, som verkar genom att minska den allergiska inflammationen i näsans slemhinnor. Inflammationen är ofta är den bakomliggande orsaken till besvär som nästäppa och rinnsnuva. För att få så bra hjälp som möjligt bör du använda nässprayen varje dag under hela pollensäsongen.
Om anti-inflammatorisk nässpray inte hjälper kan man kombinera med anti-histamintabletter.

nasonex-vartrotthet

Tecken på pollenallergi

• både rinnsnuva och nästäppa

• trötthet

• nysningar

• kliande näsa

• röda, kliande, rinnande ögon

• besvären börjar under pollensäsongen

• besvären går inte över inom en vecka

• besvären tilltar i närheten av vissa växter och träd (t ex björk och gräs)

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…