Annons

Annons

Barnläkare: Populära dieten kan vara livsfarlig för ditt barn

LCHF kan vara direkt farligt för barn med diabetes. Kosten kan leda till syraförgiftning som snabbt kan bli till ett livshotande tillstånd.


Den populära dieten LCHF som innebär att man äter mycket fett, mycket kött och nästan inga kolhydrater kan vara mycket farligt för barn med diabetes typ 1, rapporterar Sveriges radio. Och nu varnar barnläkare föräldrar för dieten som marknadsförs flitigt på nätet och i sociala medier.

Annons

Orsaken är att barn kan utveckla syraförgiftning, så kallad ketoacidos, om de får i sig mycket fett och för lite kolhydrater. Och förgiftningen, som går att förväxla med magsjuka, kan snabbt bli till ett livshotande tillstånd om det inte behandlas.

Gilla MåBra på Facebook

Strikt LCHF-kost innehåller dessutom så pass lite kolhydrater att barnet blir trött, svagt, inte växer som det ska och inte kommer in i en normal pubertet.

Många föräldrar tror att de gör barnen friskare med LCHF genom att blodsockernivåerna stabiliseras hos vissa barn, och därigenom kan de ges mindre insulin. Men det är en missuppfattning, enligt överläkaren Gun Forsander på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

– Vi vet ju att riskfaktorerna för komplikationer på sikt när det gäller diabetes typ 1 inte bara är blodsocker. Det är också blodfetter, blodtryck och förstås rökning. Och vi måste ta alla faktorer i beaktande när vi behandlar dessa barn, säger hon till Ekot.

Källor: Dagens Diabetes, Sveriges radio

Bild: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…