Annons

Annons

Värktabletter kan göra dina muskler mindre

Huvudvärk nu - och planerad träning i kväll? Vill du få ut det mesta av träningspasset bör du vara vaksam på vilken typ av smärtstillande medel du väljer.


Antiinflammatoriska preparat, så kallade NSAID,  kan nämligen motverka både smärta och träningens tänkta effekt om du inte ser upp.

Studier har visat att proteinsyntesen, processen då kroppen återuppbygger muskler efter hård träning, påverkas negativt av dessa typer av läkemedel. Att lindra smärtan med preparat som har antiinflammatoriska egenskaper, som Ipren, Ibumetin, Treo brus med flera, kan med andra ord motverka dina syften med träningspasset.

Annons

– Preparat med paracetamol dämpar smärtan men påverkar inte kroppens återuppbyggnad av muskler på samma sätt som antiinflammatoriska preparat gör, säger Annika Svedberg. Är du i behov av smärtlindring tiden innan eller efter träning är det klokare att använda preparat som Alvedon eller Panodil istället, tillägger hon.

Och beror smärtan på vanlig träningsvärk finns det betydligt smartare sätt att hantera den på än att använda sig av tabletter.

– Massage har en dokumenterat lindrande effekt för den sortens besvär. Sitter smärtan dessutom i närheten av lederna rekommenderar jag kyla istället.

En kylpåse, eller ett paket frysta grönsaker från frysen, på den ömmande punkten en kvart åt gången är Annika Svedbergs bästa tips. Använd en handduk mellan kylpåsen och huden för att inte få köldskador, upprepa tre till fyra gånger om dagen tills besvären försvunnit – och glöm inte att vila!

Men om du stukat dig eller ådragit dig andra skador orsakade av träning kan de antiinflammatoriska smärtlindrarna förbättra återhämtningen. Givetvis i kombination med vila.

-Är du osäker på vilket preparat som passar just dig och ditt problem så kontakta ett apotek. Personal på plats kan alltid ge dig bästa råden, eftersom det finns så många faktorer som påverkar ditt individuella behov, säger Annika Svedberg.

Psst! På Läkemedelsverkets webb kan du läsa mer om vilken kategori din smärtlindring tillhör >> läs mer

 

Källa: Apoteket Hjärtat, Läkemedelsverket, Vårdguiden

 

LÄS MER:

Biverkningar: Så farliga är vanliga värktabletter
150 000 svenskar har ont i huvudet för att de har ätit för mycket värktabletter. Det visar en studie från Göteborgs universitet,… Läs mer »
 
10 frågor och svar om huvudvärk

MåBra ställde 10 frågor om huvudvärk till Carl Dahlöf, professor i neurologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset och chef för Mig… Läs mer »

 

 

 

Värktabletter kan ta bort effekten av lyckopiller

Enligt nya siffror från Socialstyrelsen fick drygt 500 000 kvinnor och 257 000 män antidepressiva mediciner under 2010 – och de … Läs mer »

 

 

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…