Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Varför vill vi bli skrämda vid Halloween?

26 okt, 2016 
Lagom till Halloween den 31 oktober kommer monstren fram. Det här är anledningen till att vi gillar att mysrysa!
Annons

Människoätande zombier, blodtörstiga vampyrer – och läskiga clowner. Den 31 oktober är det Halloween – och många gör sig beredda att klä ut sig. Vårt hatkärlek till skrämmande monster är större än någonsin och verkar bara öka.

Vad beror det på?

– Monster fyller ett grundläggande, djupt behov och det är att väcka rädsla, säger Bo Eriksson, historiker och författare till boken Monster – en världshistoria om det skrämmande.

Ända sedan tidernas begynnelse har vi människor varit rädda – och det har varit en överlevnadsstrategi.

– Konsten att överleva måste också läras ut och där har monster tjänat ett syfte – att göra oss rädda. Förr gjorde det detsamma om farorna var verkliga eller inte, man varnade både för monster och krokodiler, säger Bo Eriksson.

Då var berättelserna ett sätt att lära människor att se upp för faror. Men varför vill dagens människor bli dödsskrämda?

– Känslan av befrielse är en viktig faktor. Du går på en skräckfilm och upplever fara, ångest, terror. Det påverkar hela kroppen. När filmen är slut har ordningen återställts, du känner dig lättad och mår bra! Det blir en kick!

Annons

Tidsandan bestämmer vilken typ av läskigheter vi blir rädda för. Det är därför vi haft en zombie-boom på 2000-talet, då världen attackerats av levande döda i flera stora tv-serier.

– Zombier fick en renässans efter 11 september 2001. Det speglar terrorhotet och känslan av att världen går mot sin undergång, säger Bo Eriksson.

Vilka är framtidens monster?

– Människor som är tickande bomber, utan att det går att se utanpå: seriemördare och terrorister.

– Men om vi får säkra bevis på att det finns liv på andra planeter kommer världen att explodera i rädsla och oro och vi kommer att få se mängder av rymdmonster.

 

 

Annons