Annons

Annons

Varför tänker jag så hemska tankar?



Fråga:

Jag tycker verkligen att alla människor är lika mycket värda och vill vara en god medmänniska. Samtidigt ploppar det upp vidriga tankar, som jag inte alls står för.

Min gamla mamma pratar ofta om hur mycket pengar hon har. Och ibland får jag bittra giriga tankar: ”Tänk om hon dör, då får jag arvet.”

Annons

Jag kan också tänka ”flytta på dig fula människa, annars krossar jag dig” om jag är stressad och ska förbi någon. Varför?

Känner mig hemsk, det är så stört… Hur kan jag bli av med det här?

Lena

 

Svar:

Jag måste börja med att ge dig fel i ett par av dina slutsatser: Du är inte hemsk. Det är inte ”stört” att tänka som du gör. Tvärtom är du en helt normalt fungerande människa.

Våra tankar lever på många sätt sitt eget liv därinne i huvudet. Vi kan inte kontrollera dem så mycket som vi skulle önska. Ändå försöker vi göra just det. Och ju mer vi försöker, desto snabbare är tankarna vi inte vill ha på plats igen. Det fungerar lite som en sådan där flytande badanka, det krävs en del energi att trycka ner den under vattnet och hålla den kvar där. Sedan när man släpper far den upp med hög fart.

Om man har så stora problem med påträngande tankar att ens liv och vardag påverkas brukar de kallas för tvångstankar. Vanliga exempel är att man är rädd att ha skadat någon på väg till jobbet (”tänk om jag körde på någon?”), man ältar det konstant och kan gå tillbaka och kontrollera att ingen olycka skett.

Eller så tror man att man glömt stänga av spisen eller låsa dörren och behöver kontrollera detta åtskilliga gånger innan man går hemifrån. Ändå är man inte säker. Då kan och ska man söka hjälp. KBT har i dag bäst dokumenterad effekt.

Men det du beskriver låter som helt vanliga tankar som inte pågår flera timmar om dagen. De är inget att fästa sig vid.

Vad man tänker är inte avgörande för om man är en snäll medmänniska eller inte, i så fall är vi alla små djävlar som går omkring här på jorden. Det är vad man gör som spelar roll.

Hälsningar från Anna, som tänkte ”men ska det vara så jävla svårt att stänga dörren era inkompetenta idioter” på ett iskallt McDonald’s i Hudiksvall i helgen.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons



Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…