Annons

Annons

Varför krånglar höften?Fråga:

Jag har fyra gånger under ett halvår fått så ont i höften och på insidan av låren att jag nästan inte kunnat gå. Har mått lite illa också när det kommer. På morgonen är värken borta. Jag tycker att det är väldigt mysko. Jag är 51 år med normal vikt.

Annons

Svensson

 

Svar:

Eftersom du har smärta och värmekänsla i kroppen tänker jag närmast på överansträngning eller inflammation. Det är dock ganska märkligt att det går över så snabbt, om det skulle handla om en inflammation. En annan fråga är vad du menar med höften; vi kan ha lite olika uppfattningar om det. En del menar att höften sitter kring höftkammen och skinkan, andra menar utsidan på låret under troskanten. Om det är skinka och insidan av låret som är det största problemet kan det handla om musklerna, till exempel spänningar i dem eller att du är på gränsen till överansträngning.

Intensiv smärta på utsidan av låret, vid troskanten, kan bero på en inflammation i ett muskelfäste på utsidan av lårbenet. Den smärtan brukar dock sitta i mer ihållande och inte komma och gå. Problem med själva höftleden, till exempel artros, brukar kännas mest i ljumsken. Det är möjligt att det här är förkänningar av artros som du har. Att du även mår illa kan ha att göra med smärtupplevelsen i sig.

Mitt råd är att du i första hand kontaktar en sjukgymnast och ber om en bedömning av ditt rörelsemönster och dina muskler i området. Kanske behöver du stärka en obalans där några muskler blivit för svaga? Höftleden och hur den fungerar undersöks också och du får även råd om bra träning i sammanhanget. Cykling och simning kan vara bra tips som håller höftleden i rörelse utan belastning.

Ibland kan stretchövningar efter träning göra susen, om det just handlar om överlastade eller spända muskler och muskelfästen. Om sjukgymnasten inte hittar orsaken kan hon eller han hänvisa dig vidare till en läkare.

Gunilla Hasselgren

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…