Annons

Annons

Varför har jag ont i hälen?Fråga:

Jag har ont i min häl sedan några veckor. Det gör bara ont när jag har skor som trycker på området. Nu har jag även fått ont vid trampdynan vid stortån och i senan i hålfoten. Vad kan det här vara? Finns det något jag kan göra?

Annons

Nettan

 

Svar:

Den vanligaste anledningen till att det gör ont runt eller under hälen är att man har överbelastat området. Det handlar ofta om att man tränat för ensidigt eller att man helt enkelt gått för mycket på hårt underlag, till exempel asfalt. Om du tänker efter så har du kanske under den senaste tiden utsatt fötterna för något nytt: en ny träningsform eller kanske ett par nya skor?

Gilla MåBra på Facebook

Testa några andra skor. Bra gympaskor brukar fungera i de flesta fall. Att du också fått ont under hela foten nu kan antingen bero på att samma skor som gett hälproblemen även är för platta under fotsulan och inte ger något stöd.

Converse och ballerinaskor är tyvärr mycket platta inuti och hjälper inte foten – det blir för hårt och platt att gå på hårda golv och trappor eller ute på asfalten. Om du inte kan tänka dig andra skor bör du köpa till sulor som ger lite stöd under hålfoten. Bättre är förstås att ha bra gympadojor med svikt och stöd.

Om dina skor är bra handlar det i stället om överbelastning på något annat sätt, att du testat någon träningsform som ”nött” på hälsena och fot. Det kan till och med bli jobbigt att bara gå barfota eller i strumplästen hemma på ett platt golv. Är det så rekommenderar jag dig att använda tofflor med lite svikt i sulan och upphöjning för hålfoten.

Övningar som är bra både för hälsena och fotsula är att göra lätta så kallade tåhävningar. Man ställer sig på en tröskel med framfötterna och sänker sedan ner fötterna mot golvet. Det sträcker ut både sulan och senan och kan kännas skönt.

Du har inte haft ont så länge, men fortsätter det ytterligare ett par veckor kan du söka en sjukgymnast (kallas även fysioterapeut numera) som kan undersöka dina fötter och ge råd.

Det finns också receptfria geler som är smärtlindrande och inflammationsdämpande att köpa på apoteket.

Gunilla

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…