Annons

Annons

Varför får jag huvudvärk när jag tränar?Fråga:

Jag är 55 år och får ofta huvudvärk vid träning. Värken försvinner ett tag efter att jag slutat. 
Förr kunde jag även känna av den när jag var ute på raska promenader, men numera känner jag inte av den vid promenad. 
Men vid större ansträngning kommer den.
 Varför?

Annons

Maggan
Svar:

Det finns ett tillstånd som vi kallar för ansträngningsutlöst huvudvärk som kan stämma in på dina besvär. Vanligen är det kopplat till att blodtrycket stiger och att det vid en viss nivå gör att blodkärlen i huvudet reagerar och smärtar. Det skulle också förklara varför värken försvinner när du vilar efter träningen.

Ansträngningsutlöst huvudvärk tillhör inte de vanligaste formerna av huvudvärk, men vi läkare känner igen den genom att en del söker för en värk i huvudet som kommer vid orgasm. Orsaken är här sannolikt densamma – en snabb blodtrycksstegring som känns av i huvudet.

Huvudvärken är inte kopplad till någon ökad risk för till exempel stroke, men det kan vara värt att söka läkare och få ditt blodtryck kollat. Du kan ha en ärftlig benägenhet för att få ett så pass högt tryck att regelbunden motion inte hjälper fullt ut för att hålla blodtrycket på en normal nivå.

Det är mycket möjligt att du redan har koll på ditt blodtryck och att det är bra, men tala gärna med en läkare på vårdcentral om din träningshuvudvärk så du får bekräftat att det är en godartad huvudvärk. Vissa testar en svag dos av äldre blodtryckstabletter som heter betablockerare mot ansträngningsvärk och är hjälpta av det.

Vanliga orsaker till huvudvärk är annars stress och anspänning, men man kan även känna av lite huvudvärk om man är dålig på att dricka. Törst brukar dock räcka som ett mått på att man fått i sig tillräckligt.

Gunilla

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…