Annons

Annons

Varför är min mage så stor?

Varför är min mage så stor?

Ge muffinsmidjan en match med några av våra tips nedan!

Fråga:

Jag är 60 år, frisk och normalviktig. Jag går på 5:2-dieten och äter GI-inspirerat under 5-dagarna. Varje dag går jag 5 kilometer i snabb takt och jag kör 400 roddtag i roddmaskin varannan dag. Jag har gått ner några kilo men inte minskat en enda centimeter runt midjan! Min mage är fortfarande onormalt stor. Varför händer inget med vikten eller midjemåttet?

Annons

Uppgiven

Svar:

Du verkar vara allmänt vältränad och jag får ett intryck av att du äter näringsrik mat. Även om man följer 5:2-dieten behöver man dock fortfarande tänka på att inte kompensera för fastedagarna genom att omedvetet äta mer de dagar man äter som vanligt.

Gilla MåBra på Facebook

Här är fler faktorer som vi kanske inte alltid tänker på:

Alkohol

Ett glas (2 dl) rött vin innehåller 144 kcal. Undvik alkohol i några månader och se vad som händer.

Kaffe latte 
Kaffe i sig ger ingen energi, men en kaffe latte med 2 dl av den fetare baristamjölken och 2 sockerbitar ger 280 kcal. Det motsvarar cirka 15% av dagsbehovet för en genomsnittsperson.

Åldern
Nu är inte 60 någon ålder för en frisk människa. Men på grund av hormonförändringar blir effekten lite mindre än tidigare även om man tränar så pass mycket som du gör och äter hälsosamt.

Träningen
Styrketräning är ett mycket bra komplement till den uthållighetsträning du ägnar dig åt. Det formar kroppen på ett sätt som de flesta uppskattar och ökar även ämnesomsättningen något.

Stress
Stress påverkar inlagringen av fett kring buken. Att hitta vägar till en balanserad vardag är avgörande för hur vi mår och hur bra ämnesomsättningen fungerar.

Läkemedel
Läkemedel som används vid depression och ångest kan bidra till förändrad aptit och ogynnsam fettinlagring. Det kan vara skönt för den som står på sådana läkemedel att känna till dessa bieffekter så att man vet varför det ena eller andra händer.

Graviditet
Magmuskler som inte gått tillbaka efter en graviditet är ett vanligt problem hos många kvinnor. Då töjer organen i bukhålan ut magen och får den att se större ut än den egentligen är.

Besök gärna en doktor om du upplever att något med kroppen inte är som det ska.

Anki

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…