Annons

Annons

Var snäll mot dig själv – få bättre självmedkänsla

Det viktigaste för vår inre trygghet är att kunna ta hand om sig själv när man behöver det som mest, menar psykologen Christina Andersson, som nyss kommit ut med boken Compassioneffekten.

Vad är självmedkänsla?

Det är ett förhållningssätt där man bemöter sig själv när livet är svårt. Man blir mer medkännande och kan ge sig själv tillåtelse att känna känslor som sorg, ilska och besvikelse. Och man kan möta de känslorna med värme och vänlighet. Det är ett sätt att trösta sig själv.

Annons

Är det samma sak som att tycka synd om sig själv?

Nej, när man tycker synd om sig själv hamnar man lätt i offermentalitet. Självmedkänsla handlar om hur vi kan hjälpa oss bli lugna och trygga för att sedan se vad vi kan göra i situationen just nu.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

Hur reagerar vi ofta i svåra situationer?

När vi känner obehagliga känslor vill vi gärna undvika dem. Vi kanske skjuter fram sådant vi borde göra, som att säga förlåt efter ett bråk eller ta ett viktigt men svårt samtal med chefen. Eller så ger vi upp, tänker att vi exempelvis aldrig kommer att få en bra relation till vår tonårsdotter. Eller så dämpar vi känslorna med alkohol eller hård träning. Det är också vanligt att älta, att tänka saker som ”så typiskt mig att ta den där extra bullen, jag kommer aldrig att gå ner i vikt”.

psykologen Christina Andersson.

Psykologen Christina Andersson.

9789127140004_200x_compassioneffekten-att-utveckla-sjalvtillit-och-inre-trygghet_haftad

 

Hur kan självmedkänsla hjälpa?

Jo, vi hjälper oss själva till beslut som vi mår bättre av. Vi uppmärksammar smärtan och sätter ord på känslorna. Sedan använder vi trygghetsstrategier för att tillåta oss att bli ledsna. I exemplet med tonårsdottern kan vi tänka att det är okej att bli ledsen för att relationen inte ser ut som vi vill. Nästa steg, när man känner sig lugnare, blir att fundera på vad man kan göra just nu – kanske bjuda in dottern till en stund i soffan framför en film? När man känner sig trygg har man lättare att hitta lösningar.

Hur kan man träna upp sin självmedkänsla?

Fundera kring vad som är en svår situation för dig. Kanske kan det vara när du bråkat med din partner, eller känner att du misslyckats på jobbet. Fundera sedan på vad du behöver ge dig själv för att bli lugn. Det kan vara till hjälp att tänka på någon person som gör dig trygg och som du blivit tröstad av. Fundera på vad hen skulle göra för att trösta dig, kanske tala med vänlig, stöttande röst, ge dig en vänlig klapp på axeln eller säga att det kommer att bli bra.

Något mer man kan göra?

Man behöver planera in återhämtningspauser. Kroppen och sinnet måste kunna komma ner i varv lite då och då för att man ska kunna ha kontakt med sin självmedkänsla. Är man alltid stressad blir det svårare. Yoga och andningsövningar hjälper till exempel kroppen att lugna sig.

AV; HANNA NOLIN

FOTO: CAROLA BJÖRK

 

Bli snällare mot dig själv och få bättre självkänsla

sjalvmedkansla

Läs också: Bli snällare mot dig själv och få bättre självkänsla

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…