Annons

Annons

Vanorna som gör dig trött – 5 ögonöppnare

Din vardag kan göra dig tröttare än du måste vara. Här är vanorna du kan ändra på för att få mer energi i vintermörkret.

Om du är trött hela tiden kan det förstås bero på att något inte står rätt till. Du kanske är sjuk eller deprimerad eller äter en medicin som påverkar din ork. Men det finns många anledningar till trötthet som är helt normala – och som du kan göra något åt. Här listar vi fem vanor som gör dig onödigt trött.

Annons

 

Brist på variation

Hjärnan behöver omväxling för att hålla sig alert. Monotoni däremot ökar känslan av trötthet. När du känner dig urlakad, res dig upp och växla mellan att gå och stå. Och gå gärna ut i kylan. Värme gör oss nämligen dåsigare. Pausa på jobbet, gå till kaffeautomaten och småprata med en kollega – gör helt enkelt något som är mentalt och fysiskt omväxlande.

Gilla MåBra på Facebook

 

För lite sömn – eller för mycket

Sömnig eller trött – det är inte alltid lätt att veta skillnaden. Ett tecken på att du sover för lite (eller för dåligt) är att du blir pigg efter en tupplur eller en natt då du fått sova ut. Vid sömnighet slumrar man också lätt till när man tittar på tv eller läser. Trötthet som beror på mörkret lindras sällan av sömn. Tvärtom kan man sova mer än vanligt men ändå känna att man inte orkar med någonting. Oavsett om man lider av sömnighet eller trötthet ska man ändå sikta på att sova 7–8 timmar per natt för att må bra.

Alltid trött? 7 vanligaste orsakerna

 

Näringsfattig kost

Människor som bantar eller håller igen på maten kan uppleva energibrist. Det beror helt enkelt på att man får i sig för lite energi för att orka vara pigg. Om man vill gå ner i vikt utan att gå in i trötthetsväggen ska man därför välja en diet som inte är alltför sträng vad gäller antalet kalorier. Sikta på att gå ner sakta och långsamt!

 

Stillasittande

Hur trött man än känner sig är det alltid en bra idé att köra ett träningspass. Pulshöjande aktiviteter är rena rama medicinen mot trötthet, det sätter fart på hormoner och signalsubstanser, bland annat dopamin och serotonin som motverkar nedstämdhet och trötthet. Även endorfiner, som gör att vi känner oss tillfreds, frigörs när vi motionerar. Fysisk aktivitet används inom vården bland annat mot sjuklig trötthet, till exempel mot fatigue. Fatigue går inte att vila bort, däremot verkar fysisk aktivitet hjälpa. Förra året visade en stor genomgång av studier att träning även hjälper mot kroniskt trötthetssyndrom.

 

Prestationshets

Om du begär av dig själv att du ska vara på topp hela tiden kan det få motsatt effekt – du blir bara ännu tröttare. Kämpa inte emot tröttheten, det är helt normalt att inte ha lika mycket ork så här års. Tillåt dig att slå av på takten och se den här perioden som ett tillfälle att släppa på vissa måsten, vara snäll mot dig själv och fylla på med sådant som du mår bra av. Kanske är det att träffa vänner eller att få vara själv, att vila eller vara i naturen lite mer. Det behöver inte vara några stora saker, tänk små pauser i vardagen!

 

Oförklarligt trött? Här är vanligaste orsakerna

Alltid trött?

Läs också: Oförklarligt trött? Här är de vanligaste orsakerna
 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…