Annons

Annons

Forskare: Välj rätt kött – och lev längre!

Proteinrik kost rekommenderas till personer som tränar, eller vill gå ner i vikt. Men typen av kött på tallriken kan vara avgörande för både hälsa och livslängd, visar nya studier.

Köttbullar och annan processad mat var med på forskarnas varningslista.

Processat kött, som korv och köttbullar, kan vara hälsofarliga. Det slår en grupp forskare fast, som menar att konsumtion av dessa charkprodukter ökar risken att dö i förtid.

Annons

I en studie gjord vid Harvard School of Public Health, där över 120 000 testpersoner deltog, kunde man se ett tydligt samband mellan cancer, hjärt-kärlsjukdom och köttkonsumtion. De personer som regelbundet åt rött kött, både processat och oprocessat, hade betydligt högre risk att bli sjuka och dö i förtid än de personer som åt mindre av dessa livsmedel.

Gilla MåBra på Facebook

9,3 procent av dödsfallen bland män och 7,6 procent bland kvinnorna hade kunnat förebyggas om testpersonerna halverat sitt köttintag, menar forskarna.

Samma studie visar att animaliska proteinkällor som fisk och fågel inte har samma skadliga effekt på hälsan. Denna köttyp reducerar risken för en förtida död med 21 procent jämfört med om du äter rött kött.

Psst! Du hittar över 140 läckra laxrecept i på mabra.com – klicka här för att se dem alla!

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…