Annons

Annons

Vad ska jag söta med?Fråga:

Vilket sötningsmedel är bäst för den som vill gå ner i vikt och leva hälsosamt? Vilka kan man baka med?

Smulan

 

Svar:

Jag utgår från att din fråga handlar om icke energigivande sötningsmedel, alltså aspartam, stevia, xylitol och så vidare.

Annons

Det råder delade uppfattningar om huruvida sötningsmedel är en bra ”genväg” förbi sockret för den som vill gå ner i vikt. En del menar att vi bör komma bort från den söta smaken över huvud taget, bland annat för att sötningsmedel påverkar vissa hormoner, inklusive några som är kopplade till aptiten.

Gilla MåBra på Facebook

När vi känner smaken av sött kan det ske en extremt liten frisättning av hormoner, men den påverkar sannolikt inte kroppsvikten. Jag menar att du kan välja det sötningsmedel vars smak du gillar bäst.

Som vanligt är en kost med bra, naturella råvaror det bästa för den som av hälsomässiga skäl behöver gå ner (eller upp!) i vikt. En sådan kost tillåter mindre mängder socker, även om det bästa såklart är att undvika sockrade livsmedel.

Är man däremot ett sockertroll som vill att allt ska smaka sött menar jag att det kan vara idé att fasa ut sötman och på sikt lära sig att uppskatta matens naturella smak i stället. För den som önskar kan den utfasningen ske med hjälp av sötningsmedel.

När det gäller bakning fungerar aspartam och steviolglykosider (stevia) bra, liksom xylitol och erytritol. De olika sötningsmedlen finns i olika produkter på marknaden, ofta i kombination med varandra.

Canderel innehåller aspartam, medan Sötrix och Sukrin innehåller erytritol. Doseringarna är olika, så titta på förpackningen för att se hur mycket som motsvarar sockermängden du ska ersätta.

Anki

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…