Annons

Annons

Vad betyder drömmarna? Så tolkar du dem!

Är kudden våt av svett efter mardrömmar, eller vaknar du i ett lyckorus? Oavsett vilket kanske ditt undermedvetna vill säga dig någonting...


– Det finns några tydliga teman som kan användas för att tolka drömmarnas budskap, säger drömforskaren Michael Rohde Olsen till danska tidningen Psykologi. Men han tillägger att de aldrig bör tolkas bokstavligt.

Annons

– Man kan inte bara översätta symbolerna till en exakt innebörd, du måste sätta dem i ett sammanhang och analysera hela drömmen, fortsätter han.

Olsen tar djuret lejon som exempel. Att drömma om det majestätiska kattdjuret är djupt förknippat med mod. Men ett lejon väcka vitt skilda reaktioner hos olika personer – och därför symbolisera helt olika saker i den individuella drömmen.

Gilla MåBra på Facebook

– Ett lejon kan ha en specifik betydelse för en person, men förknippas med helt andra associationer hos någon annan. Försök att minnas din känsla i drömmen när du mötte lejonet, det är din tolkning som är rätt för just din dröm, säger han till samma tidning.

Men vad betyder våra drömmar egentligen? Här är Michael Rohde Olsens mini-lexikon!

Du flyger
Att drömma att kroppen svävar och flyger är mycket vanligt och det kan ha en bred innebörd, till exempel att du vill fly från vardagen. Finns det någon ytterligare symbol med i drömmen, som en ballong som du klamrar dig fast vid, kan det tolkas som en rädsla över att mista någon – eller något. Är känslan positiv kan du tolka flygturen som att du har blivit fri från något som fått dig att känna dig bunden eller fångad.

Du inreder ett hus
När du drömmer om byggnader och hus som du inreder handlar drömmen egentligen om dig själv. Att upptäcka nya rum eller en ny dörr kan tolkas som nya färdigheter hos dig själv. Går du ner i en källare kan det vara det undermedvetna som påkallar uppmärksamhet.

Du blir förföljd
Att bli jagad av någon eller något är en vanlig dröm, som inte behöver vara särskild negativ menar Olsen. Är det ett monster eller en gatumusikant som är efter dig? Det vet du inte förrän du stannar upp och ser förföljaren i ögonen. Och det är just vad detta handlar om menar han, att stanna upp och se efter vad det är för känslor eller insikter som försöker komma i kapp dig.

Du reser
Drömmar där vi reser handlar ofta om vår egen livsresa enligt Olsen. Är det du som kör bilen, eller sitter du bredvid som passiv passagerare? Att komma för sent, glömma passet eller något annat stressande kan signalera att du är rädd att missa något speciellt. Den som vänder hemåt i drömmen kan tolka det som ett tecken på en djupare insikt, en biljett till att finna sig själv.

Du drömmer om djur
Djur i drömmarnas värld betyder i regel inte att du har dolda zoologiska intressen som inte fått blomma ut. Freud menar att djuren i våra drömmar står för det instiktiva – och vill gärna koppla det till något sexuellt. Men Olsen tycker snarare att du bör se till typen av djur i drömmen, är det en stor best med vassa tänder som jagar dig eller ett litet försvarslöst djur som du ska beskydda? Sätt ihop övriga nyckelkänslor med djurets karaktär, så får du en ledtråd till vad ditt undermedvetna försöker säga dig.

LÄS OCKSÅ:
Experten: Så tänker du dig snyggare!
Maten du bör undvika innan läggdags

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…