RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Vad är normalt? Experten tar kål på 8 sexmyter

01 apr, 2017 
Många undrar vad som är normalt eller inte när det gäller sex. Här avlivar sexologen Jack Lukkerz åtta sexmyter!
Annons

1. Vi har olika sexbegåvning: En del är bra och en del är dåliga i sängen

Stämmer inte!

Det finns inga rätt och fel i sexualiteten och man kan inte poängsätta sexuella prestationer, så alla har förutsättningen att hitta någon som de kan uppleva väldigt häftigt sex med. En person som du tycker är oattraktiv och dålig i sängen kan uppfattas som världens bästa älskare av någon annan.

Läs också: Forskning visar: Sex är bra för kvinnohjärtat

2. Sexlivet blir sämre och sämre med åren

Stämmer inte!

Kroppen åldras och det kan ställa till problem – sjukdomar, sköra slemhinnor och erektionsproblem kan göra det svårt att ha samlag. Men det går att ha sex på annat sätt. Tänk efter – vad ska vi göra i stället? Använd vibratorer på kroppen, prova att vara på nya platser, spela rollspel eller använd hjälpmedel som pubesring, glidmedel och Viagra. Forskning visar att även män och kvinnor över 70 fortsätter att ha samlag.

Annons

3. Att få simultanorgasm är målet med sex

Stämmer inte!

Många önskar sig simultanorgasm – att det går samtidigt för båda, men det är inte så vanligt – snarare tvärtom. Det är bara att lära sig leva med. Det är som om man förminskar sin njutning och sexualitet till att bara handla om orgasmen, som om det är en tävlingsprestation. Undersökningar visar att både män och kvinnor fejkar orgasmer. Det kan vara ett tecken på att de vill slippa undan orgasmpressen.

Läs också: Forskare: Så ofta bör du ha sex för att må bra

4. Man ska ha sex minst en gång i veckan för att ha ett bra sexliv

Stämmer inte!

Det är ett välkänt faktum att man har mer sex i början av en relation och sedan sjunker frekvensen. Det finns inget facit för vad som är rätt och fel – snacka med din partner och kom fram till hur ofta ni ska ha sex för att ingen ska bli missnöjd. Snittet för svenskar är 1,2 gånger per vecka – vilket innebär att hälften har sex färre och hälften fler gånger än så.

Annons

5. Alla kvinnor rakar underlivet

Stämmer inte!

Det är åldersrelaterat. Det är vanligare bland yngre kvinnor än bland äldre. Å ena sidan tycker jag man kan avdramatisera det – vill du raka dig så gör det. Å andra sidan ska det inte upplevas som ett krav. Det är absolut inte ohygieniskt att ha kvar könshåret. Däremot är det en del kvinnor som tvättar sig för mycket i underlivet, vilket leder till torra och sköra slemhinnor.

Läs också: Sexliv – så kan du tänka dig till bättre sex

6. Kvinnors underliv varierar inte i utseende

Stämmer inte!

Kvinnors kön ser olika ut i lika hög grad som mäns penisar – och folks näsor. Det finns alltid små skillnader, i längd, tjocklek, pigmentering. Det är sällsynt att blygdläpparna är så långa att de är i vägen vid sex, men det kan rättas till med en enkel operation. Det är väldigt vanligt att grunna på hur partnern ska uppfatta ens kön, men problemet sitter för det mesta mest i ditt eget huvud.

Annons

7. Klassiska kurvor är sexigast

Stämmer inte!

Folk tänder på så många olika utseenden: Den klassiska 90-60-90-tjejen är bara en, där finns också de som är äldre, tjocka, väldigt smala… Men att säga att man tänder på kraftiga kvinnor eller kvinnor med små bröst är lite tabubelagt, som om man skulle vara en konstig, pervers typ. I såna fall är det väl lika mycket freakshow att tända på stora, plastikopererade bröst? Utseendet är mest viktigt i början av ett förhållande. När man sedan lär känna varandra får man en helhetsbild, där sånt som närhet, doft och personliga egenskaper ingår. De blir minst lika viktiga för lusten.

Läs också: Ny studie: Så mycket sex behövs i ett förhållande

8. Män blir avtända av valkar och hängbröst

Stämmer inte!

Tändning och attraktion ligger i mer än kroppens utseende. Personlighet, egenskaper, handlingar, blickar, minnen eller dofter är minst lika viktiga för tändningen. De allra flesta ser som tur är sin partner som hela den människa hon är. Lever man med en kvinna en lång tid är närheten som man bygger upp mycket viktigare än eventuella valkar. Tyvärr kan kroppsliga förändringar användas mot en som ett vapen när relationen är på upphällningen. Men det bottnar så gott som alltid i motpartens egna problem snarare än i din kropps utseende.

Av: Anki Sydegård Bild: Thinkstock

Annons