Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Vad är melasma? Varför får man det – och hur behandlar man?

12 mar, 2019 
Kvinna skyddar sig mot melasma
Melasma är de ovälkomna bruna pigmentfläckarna som uppträder i ansiktet, händerna och urringningen om du solat mycket eller är gravid. Men det finns andra orsaker till fläckarna också. Och hur får man bukt med dem? Här är det viktigaste du behöver veta om melasma.
Annons

Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Melasma, eller pigmentförändringar som det oftare kallas, är mycket vanligt, framförallt hos kvinnor. Tinningar, kindben, näsrygg, händer, underarmar, dekolletage och haka är vanliga ställen för melasma. Melasma uppträder dessutom ofta liksidigt, har du fläckar på ena kinden, brukar det finnas på andra kinden också. Men vad är det egentligen som orsakar melasma?

Här är det viktigaste du behöver veta om melasma (pigmentfläckar)!

Vad orsakar melasma?

Melasma orsakas av ökad pigmentering, framför allt från solljus. De områden som oftast drabbas av melasma är mycket riktigt också extra utsatta för solens strålar. Det är också en vanlig bieffekt av förändringar i hormonnivåerna som får hudens melaninproduktion (färgpigment) att öka och orsaka mörka fläckar, exempelvis graviditet och p-piller. 10–25 procent av alla kvinnor som äter p-piller upplever melasma. Många gånger minskar dock pigmenteringen efter att barnet är fött eller om ditt hormonintag minskar.

Annons

Melasma är mycket vanligare hos kvinnor än hos män, kanske inte helt otippat med tanke på de hormonella faktorerna. Pigmentförändringar är också vanligare bland äldre eftersom antalet melaninproducerande celler minskar då vi åldras, men i gengäld ökar de som återstår i storlek och fördelningen blir mer samlad. Åldersfläckar eller solfläckar är också vanliga benämningar, men de påverkas inte av hormonförändringar, till skillnad från melasma.

Kvinna med melasma
Melasma påminner om fräknar, men ska inte förväxlas med dem.

Så kan du förebygga melasma

Välj preventivmedel utan hormoner och skydda dig från solens strålar, framför allt mitt på dagen när solen står som högst. Ta för vana att använda solskyddsfaktor varje dag. Många dagkrämer innehåller solskyddsfaktor nu för tiden, liksom de flesta foundations och BB- eller CC-krämer. Sikta på minst spf 20. Är du gravid bör du vara extra noggrann med att skydda dig eftersom du har ett överskott av hormoner i kroppen.

Annons

Är melasma farligt?

Melasma och åldersfläckar är ofarliga. Men om fläckar på huden plötsligt ändrar form, storlek och färg eller om de börjar klia och blöda är det viktigt att du uppsöker läkare för att säkerställa att det inte är malignt melanom du drabbats av.

Hur behandlar man melasma?

Behandlingen kan se olika ut beroende på vad det är som orsakat pigmentfläckarna. Det är därför viktigt att konsultera en hudspecialist innan någon behandling påbörjas. Viss melasma sitter dock så djupt i huden att det inte går att göra något åt. Det kallas för dermal melasma och kännetecknas av djupt liggande fläckar som drar mer åt det blågråa hållet än de skarpare formade bruna fläckarna som är den mildare formen; epidermal melasma. För den mildare formen är oddsen för en lyckad behandling goda. Det första steget brukar vara utjämnande och blekande krämer och produkter. Det finns både receptfria och receptbelagda varianter, men de som är receptfria är sällan lika bra.

Annons

Är resultatet av krämerna inte tillräckligt bra är de vanligaste behandlingarna är IPL och kemisk peeling. 

Kemisk peeling mot melasma

Kemisk peeling är en aktiv syra som ”fräter” bort det översta hudlagret så att ny och oskadad hud bildas och pigmentreglerande ämnen bleker ner fläckarna och stabiliserar pigmentbildningen framöver. Dock är det svårt att veta hur just din hud reagerar på kemisk peeling, det kan komma oförutsedda bieffekter utöver de vanliga, som är rödhet, torrhet och kraftig fjällning. Oftast behövs flera behandlingar.

IPL – laserbehandling mot melasma

IPL är en vidareutveckling av laserbehandling och betyder ”intensivt pulserande ljus”. Behandlingen arbetar på djupet och jämnar ut hudtonen. Ofta räcker det med en eller två behandlingar.

Kom ihåg att all behandling av melasma kräver tålamod och man inte kan vara säker på att det försvinner.

Källa: Melasma.se, Eucerin.se   Bildkälla: TT 

Läs mer:

Så skyddar du dig mot solskador i sommar

”Jag åt mig fri från pigmentfläckar”

Annons