Annons

Annons

Utbrände överläkaren: ”Skinka och köpesill räcker fint för mig”

Överläkaren Niklas Nygren om hur han tänker fira en stressfri jul.

Överläkaren Niklas Nygren om hur han tänker fira en stressfri jul.

Julen är som en illustration över varför så många blir sönderstressade. Tänk efter 
vad DU behöver, uppmanar psykiatern Niklas Nygren som själv drabbats av utmattningssyndrom.

Julen innebär en prövning för alla tror jag, utmattad eller inte. Med en trasig hjärna blir påfrestningen än tydligare. Med kirurgisk precision attackeras hjärnan med precis det den är mest känslig för. Varenda yta är draperad med glitter och tomtar. Mängden människor är i varje givet ögonblick fördubblad jämfört med annars. Som grädde på moset dränks hela härligheten i julmusik. Nästa stora utmaning utgörs av ett veritabelt träsk av skam och skuld. Av egna och andras förväntningar.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

När jag växte upp var min mamma hemma. Det bakades, syltades, lades in sill, städades och putsades. Hon tillhörde den kanske sista generationen av hemmafruar. Mycket har förändrats sedan dess, på gott och ont. Det är oerhört positivt med den ökande jämställdheten i samhället. Samtidigt lever vi nog mycket kvar i bilden av gångna tiders hem, kombinerat med två heltidsarbetande föräldrar, respektive ensamstående med barn. Vem ska göra jul-jobbet? Sannolikt kan vi här finna en delförklaring till att andelen personer med utmattningssyndrom till stor del utgörs av kvinnor.

Läs också: Utbrände överläkaren vill hjälpa andra med stress

Jag har med mig mycket hemifrån. Jag tycker om att sätta egen pepparkaksdeg, putsa mässing och göra smällkarameller. Sådana saker går långsamt, de tar tid. Tid som inte funnits. Likväl har det funnits där i bakhuvudet. Det har bidragit till min stress. Min bild av hur julen ska vara har inte varit realistisk, utifrån hur livet har sett ut.

Den här tiden på året kan tjäna som illustration av vad jag tror blir så utmattande för många. Någonstans i den här cirkusen finns en stor risk att tappa bort sig själv. Vi försöker efter bästa förmåga få tid och pengar att räcka till. Ivrigt påhejade av den egna skulden och skammen, samt den av olika medier förmedlade bilden av ett lyckat liv och en lyckad jul.

Läs också: Utbrända överläkaren: ”Stressen fräter och gör att hjärnan krymper”

Min jul och tiden innan kommer nog att se ut som för många andra. Skillnaden från tidigare år är att jag medvetet försöker sänka kraven på mig själv. Efter bästa förmåga skyddar jag min hjärna. Insatser i julhandeln planeras och be
gränsas. Ungarna äter ändå inget av traditionell julmat och min mage mår bäst om den slipper, så en skinka och en burk köpesill räcker fint.

Psykiatern Niklas Nygren är aktuell med sin själv-
biografiska bok Ett slut en början – En psykiaters funderingar kring sitt utmattningssyndrom. 
Krönikan är en förkortad version från boken.

 

 

Premiär för vår nya kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

 

De senaste fem åren har antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige mer än tredubblats. Så här kan det inte fortsätta! Därför har MåBra startat kampanjen Den Dolda Stressen. Här kan du läsa om nyheter och forskning kring stress, få tips och råd för att stressa ner samt läsa inspirerande livsöden om kvinnor som tagit sig tillbaka från utbrändhet. Och missa inte vår kurs Stressa ner – lev mer

Vänd trenden på mabra.com/stress!

Dela
Tweeta
Maila
Kommentera

artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…