Annons

Annons

Hur mycket är din biologiska klocka?

Frågan låter kanske märklig, men faktum är att ett korrekt svar inte är så långt borta. Forskare har snart utvecklat en metod för att exakt kunna avgöra hur länge en kvinna är fertil.

Genom att mäta nivåerna av hormonet AMH kan vi snart se när klimakteriet infinner sig.

Experter från University of St. Andrews och universiteten i Edinburgh och Glasgow har studerat sambandet mellan hormonnivåerna och kvinnornas ålder. Det så kallade anti-müllerska hormonet, AMH, visade sig ha ett starkt samband med fertiliteten.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Hormonet visar nämligen äggstockarnas aktivitet under hela livet och ger på så sätt en indikation på hur länge en kvinna har ägglossning.

Prover från 3 200 kvinnor samlades in för att kunna beräkna snittnivå för respektive åldersgrupp.

– Vi kände till att höga nivåer av AMH gynnade kvinnor som ville bli gravida. Men vi saknade statistiska fakta som stödde den teorin. Den här studien har givit oss nyckeltal på AMH-nivåer och vi vet nu vilka värden man bör förvänta sig hos en frisk kvinna. Det säger Tom Kelsey, lektor vid University of St. Andrews i ett pressmeddelande.

Genom att fastställa de förväntade hormonnivåerna kan läkare lättare avgöra om befruktningshjälp som IVF är aktuellt eller inte. Forskarna menar också att metoden kan hjälpa patienter som exempelvis behandlats för cancer i unga år. De utgör ofta en grupp som kan få fertilitetsproblem senare i livet.

– Idag kan vi mäta AMH-niåverna hos både unga flickor och kvinnor med stor exakthet, säger Scott Nelson, professor vid University of Glasgow. Han tillägger att detta kommer kunna ge svar på kvinnors förväntade reproduktionsförmåga.

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…