Annons

Annons

Urringat: Så fixar du ett fint dekolletage!

Flera nya behandlingar siktar in sig på vårt mest bortglömda och utsatta område – dekolletaget.

Hals och dekolletage ska vårdas på liknande sätt, här är experternas bästa tips!

Hals och dekolletage ska vårdas på liknande sätt, här är experternas bästa tips!

Nu i de djupa urringningarnas tid har dekolletaget hamnat i fokus. Att pigmentfläckar, veck och slapp hud dyker upp där, innan de dyker upp i ansiktet, är ingen slump. Huden i dekolletaget är väldigt tunn, känslig och extra utsatt för väder och vind. Ofta glömmer vi att skydda området med solskyddsfaktor eller ens smörja in det efter duschen.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

– Hals och dekolletage ska vårdas på samma försiktiga sätt som ansiktet – och med samma milda produkter. Man ska undvika kroppsprodukter där eftersom huden är minst lika känslig som den i ansiktet. Det säger hudterapeuten Annica Forsgren på Skincity.se i Stockholm.

– Att använda kroppspeeling med korn i dekolletaget jämför hon med att tvätta bilen med svinto.

– Använd en mild enzympeeling i dekolletaget. Det hjälper mot lättare pigmentfläckar. Bästa sättet att förebygga fläckar är annars att använda en ansiktscrème med solskyddsfaktor 30 i dekolletaget.

Har man redan fått linjer rekommenderar Annica Forsgren ett ansiktsserum med A- och E-vitamin.

– Det skyddar pigmentet och motverkar fläckar och linjer. Ett annat tips är att testa lite vattenfast kroppsfoundation i dekolletaget om man vill dölja fläckar när man ska ha urringat. Över huvud taget kan produkter med ljusreflekterande ämnen ge dekolletaget ett fräschare utseende, säger hon.

Men vad gör man om man passerat de 30 och har slarvat med dekolletaget så till den milda grad att makeup inte hjälper och det behövs riktigt tungt artilleri?

– Det kanske effektivaste sättet att komma till rätta med åldrad, missfärgad och rynkig hud i dekolletaget är att jobba med så kallade skin boosters, en injektionsbehandling med hyaluronsyra, säger AnnMargrethe Ericsson, sjuksköterska på Atelier Restylane i Stockholm.

Redan i 40-årsåldern förlorar vi en hel del underhudsfett på hals och bröst. Det gör att solskador och linjer syns mer och blir svårare att dölja. AnnMargrethe Ericsson förklarar att hyaluronsyran i en skin booster är ett sockerämne som drar åt sig fukt. Den lägger sig som en fuktande ”kudde” under huden och lyfter upp den en aning. Den variant av hyaluronsyra som används för hudföryngring är inte samma typ som den som används till läppförstoring.

– Skillnaden är att en skin booster är tunnare och inte ger någon ökning av volymen. På sikt gör skin boosters huden mjuk och smidig.
Ungefär tre behandlingar behövs för att få en ordentlig effekt.

– Men redan efter två behandlingar kan man se att huden blivit fastare. Sedan räcker det att göra en påfyllning en gång om året för att behålla resultatet, säger AnnMargrethe Ericsson.

Så får du festfint dekolletage fort!

Filler

Skin Booster
Består av hyaluronsyra, ett ämne som ger huden fukt och spänst inifrån. Det är alltså inte en volymprodukt på samma sätt som andra Restylaneprodukter, utan en hudstärkande behandling.

Hyaluronsyra finns naturligt i kroppen, och injiceras droppvis i dekolletaget med en tunn nål. Hudens struktur byggs sedan upp över tid. Ofta behövs tre behandlingar med en månads mellanrum. Efter cirka ett år bryts hyaluronsyran ner automatiskt av kroppen och man behöver göra en påfyllning.

IPL + Skin booster
Kombinationsbehandling med både IPL ljusbehandling och skin booster. Ljusbehandlingen syftar till att dämpa pigmentfläckar och linjer, medan hyaluronsyran fuktar och ger spänst inifrån. I kuren ingår även peeling och intensivt fuktgivande specialcrème. Finns på Akademikliniken och kostar cirka 6 000 kronor för tre behandlingar.

Från naturen

Ekologisk spraykur
Ekologisk uppbyggande 28-dagarskur speciellt framtagen för hud i klimakteriet. Innehåller ämnen som minskar pigmentering och rodnader som kan dyka upp när hormonerna svänger. Pris: 601 kr.

Succéolja


Bio Oil
Storsäljare mot missfärgad hud, linjer och hudbristningar. Med vitamin A och E, 119 kr.

Makeup


Exuviance Cover Blend
Är en vattenfast kroppsconcealer, som täcker ojämn hudton, fläckar och kärl. Pris: 359 kr.

Superserum


Transderma A-vitaminserum
Effektiv men mild. Verkar på linjer utan att göra huden fjällande och röd. Pris: 1 319 kr.

LÄS OCKSÅ:

Stor guide: Har du rätt hudvård för din ålder?

AV: Vivvi Alström
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…